Správy

Ďalší prípad vtáčej chrípky: Nákazu diagnostikovali neďaleko Trnavy

Na území SR sa zaznamenal už druhý prípad vtáčej chrípky. Obe nákazy boli diagnostikované v drobnochove hydiny.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší prípad vtáčej chrípky: Nákazu diagnostikovali neďaleko Trnavy
Zdroj: TASR

Prvá v obci Zbehy, okres Nitra, a druhá v obci Cífer, okres Trnava. Informoval o tom Daniel Hrežík z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Agrorezort vyzýva chovateľov na obozretnosť a upozorňuje ich na zavedenie preventívnych opatrení. Vtáčiu chrípku totiž zaznamenali aj v susednom Poľsku, Maďarsku a Českej republike.

Prípady z drobnochovov

"Vtáčia chrípka aktuálne ohrozuje všetky krajiny V4. Najprv bola zaznamenaná koncom decembra minulého roka v Poľsku, začiatkom januára tohto roka na Slovensku, ihneď na to v Maďarsku a minulý týždeň ohlásili výskyt aj v Českej republike. Vzhľadom na ročné obdobie, klimatické zmeny a migráciu vtáctva je nevyhnutné zvýšiť obozretnosť. Oba prípady boli zaznamenané u drobnochovateľov. Je preto dôležité, aby chovatelia zaviedli preventívne opatrenia a boli v týchto dňoch mimoriadne obozretní. Najväčšie riziko je však tam, kde domáca hydina môže prísť do kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS).

Hrežík pripomenul, že nákaza vtáčej chrípky bola začiatkom januára 2020 diagnosti­kovaná u drobnochovateľa hydiny v obci Zbehy.

Druhý potvrdený prípad aviárnej influenzy (AI), inak nazývanej ako „vtáčia chrípka“, sa zaznamenal v obci Cífer. V tomto druhom prípade ide znova o súkromného úžitkového drobnochovateľa. Konkrétnejšie ide o chov nosníc (19 kusov) na produkciu vajec na vlastnú spotrebu.

Nosnice s výbehom

Chov bol umiestnený v zadnej časti dvora rodinného domu, kde mali nosnice voľný výbeh a neboli zabezpečené proti kontaktu hydiny s voľne žijúcim vtáctvom. Prvý úhyn troch nosníc zistil majiteľ 15. januára, ďalšia nosnica uhynula 16. januára.

Chovateľ podľa Hrežíka skutočnosť ohlásil na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) Trnava, ktorá následne odobrala uhynuté nosnice a zaslala ich na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória vo Zvolene. To pozitívny výsledok následne potvrdilo. Zvieratá sa v chove už nenachádzajú, všetky boli usmrtené a v chove sa realizuje dezinfekcia a čistenie chovného priestoru hydiny.

Hrežík zdôraznil, že SR aktuálne postupuje podľa pohotovostného plánu pri výskyte vtáčej chrípky, ktorý zodpovedá aktuálnej európskej a slovenskej legislatíve. V rámci plánu sa vykonáva epizootologické šetrenie a nariaďujú sa preventívne opatrenia. Miestne príslušná RVPS v Trnave nariadila opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie šírenia nákazy v ochrannom pásme s polomerom 3 kilometre (km) okolo ohniska a v pásme pozorovania s polomerom 10 km okolo ohniska. Opatrenia naďalej platia aj v pásmach okolo obce Zbehy.

V celej V4

Výskyt vtáčej chrípky bol jeho slov v chove hydiny na území SR naposledy zaznamenaný v období decembra 2016 až marca 2017, keď bolo na Slovensku identifikovaných celkom 11 ohnísk nákazy u drobnochovateľov a chovateľov vtákov, chovaných v zajatí, a 58 pozitívnych prípadov u voľne žijúceho vtáctva. Výskyt u voľne žijúceho vtáctva sa evidoval aj v marci 2018. Ide o vysokopatogénny subtyp H5N8, ktorý sa potvrdil koncom roka 2019 aj v susednom Poľsku. Vtáčiu chrípku nedávno zaznamenali aj v Maďarsku a Českej republike.

Agrorezort vyzýva chovateľov, aby boli mimoriadne obozretní. Je mimoriadne dôležité zabrániť kontaktu voľne žijúcich vtákov s chovanou hydinou. Hydinu treba kŕmiť a napájať v uzavretom priestore alebo pod prístreškom, ktorý dostatočne bráni prilietavaniu voľne žijúcich vtákov a zamedzuje kontakt voľne žijúcich vtákov s krmivom a vodou určenou pre hydinu.

Mimoriadne dôležité je bezodkladne oznámiť príslušnému orgánu veterinárnej správy akékoľvek klinické príznaky vtáčej chrípky u hydiny. U ľudí je dôležité pri nájdení uhynutých vtákov nedotýkať sa kadáveru, pričom rezort upozorňuje, že môže ísť aj o voľne žijúce vtáctvo. Dôležité je tiež správne používať osobné ochranné pomôcky a dodržiavať hygienické návyky.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM