Správy

Ďalšia zóna v Trnave bude spoplatnená: KTO tu už zadarmo nezaparkuje?

Časť Šafárikovej ulice, kde stoja bytové domy, sa sa stane rezidentskou zónou. Parkovanie bude regulované nonstop počas celého dňa od pondelka do nedele.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia zóna v Trnave bude spoplatnená: KTO tu už zadarmo nezaparkuje?
Zdroj: Mesto Trnava

Kvôli problémom s nedostatkom miest bude od 19. októbra parkovanie na Šafárikovej ulici, v časti, kde stoja bytové domy, regulované. Oznámilo to mesto na svojom webe.

Po novom budú môcť vodiči v tejto zóne stáť, len ak si zakúpia parkovací lístok alebo parkovaciu kartu. O podmienkach parkovania a možnostiach úhrady budú informovať aj tabule v zóne.

Prečítajte si tiež

Koľko zaplatíte?

Najvýhodnejší parkovací lístok si budete môcť kúpiť cez aplikáciu alebo stránku DataMesta. Cena za každých začatých 30 minút je 0,45 eur. Lístok zakúpený cez SMS vás vyjde 1,10 za každú začatú hodinu.

Obyvatelia Šafárikovej s trvalým pobytom v Trnave si môžu vybaviť parkovaciu kartu pre rezidentov. Uplatniť si ju môžu len na jedno auto v domácnosti. Za druhé už zaplatia vyššiu sumu.

„Prvé auto v domácnosti ich na rok vyjde iba symbolické jedno euro, za druhé auto zaplatia ročne 99 eur,“ uvádza radnica.

Viac voľných miest

V lokalite je podľa radnice dlhodobý problém s parkovaním. Parkovacie miesta obyvateľov bytov majú obsadzovať návštevníci okolitých prevádzok aj obyvatelia susedných bytoviek na Ulici Jána Bottu.

„Po zavedení regulácie sa očakáva zredukovanie počtu stojacich áut, ako to bolo aj v iných, už zabehnutých rezidentských zónach R1 (sídlisko Ľ. Podjavorinskej), R2 (Spartakovská) a R3 (Družba). Cieľom je aj upratanie verejného priestoru, aby vozidlá stáli iba na vyznačených parkovacích miestach, čím sa zvýši aj kvalita života v rámci vnútrobloku,“ vysvetľuje mesto.

Parkovaciu kartu si môžete vybaviť online na spomínanej stránke datamesta.trna­va.sk, kde sa treba zaregistrovať a poslať online žiadosť. Druhou možnosťou je prísť osobne do klientskeho centra mestského úradu na Trhovej 3.

Pre návštevy

Držitelia rezidentskej karty majú možnosť uplatniť si kredit pre svoje návštevy v rozsahu 48 hodín za rok. Platí to aj pre rezidentov, ktorí nemajú auto. Musia mať však kartu Návšteva zóny, ktorá stojí jedno euro.

Návštevníci rezidentskej zóny R7 môžu zaparkovať aj v Zóne B, kde sa za hodinu platí 20 centov, iba v pracovných dňoch od 8.00 do 18.00 h. Najbližšie parkovisko Zóny B v blízkosti Šafárikovej je medzi základnou a strednou školou na Ulici Jána Bottu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM