Dominika Handzušová Správy

Daňováci na jarmoku: Takmer polovica kontrolovaných predajcov porušila zákon

Daňový a Colný úrad v Trnave spojili svoje sily na Tradičnom trnavskom jarmoku. Spoločná kontrolná akcia bola zameraná na dodržiavanie povinnosti evidovania tržieb v elektronických registračných pokladniciach.

Ilustračný obrázok k článku Daňováci na jarmoku: Takmer polovica kontrolovaných predajcov porušila zákon
Zdroj: TASR

Zákon porušila takmer polovica kontrolovaných prípadov. Obchodníkom hrozí pokuta 330 eur. Môžu však aj prísť o živnosť.

Kontrolujú evidenciu

„Naši 40 pracovníci vykonali spolu 51 kontrolných nákupov, zamerali sa na stánky rýchleho občerstvenia, reštauračné zariadenia a stánky komerčných predajcov. Cieľom kontrol bolo zistiť, či prevádzky riadne evidujú prijaté platby od zákazníkov do elektronických registračných pokladníc počas celého dňa a či následne vydávajú pokladničný doklad spĺňajúci náležitosti podľa zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnici,“ informovala hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna.

Stále riskujú

Porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice zistili v 23 prípadoch. V dvoch prípadoch došlo k porušeniu colného zákona a v jednom prípade bolo zistené podozrenie z porušenia práva duševného vlastníctva a zaistenie podozrivého tovaru. Nepoctivých podnikateľov podľa Švárnej neminie 330-eurová pokuta.

„Aj keď sa pri opakovaných porušeniach môže pokuta zdvojnásobiť a hrozí im zrušenie živnosti, mnohí stále riskujú,“ dodala. Daňový a Colný úrad Trnava budú vykonávať podobné kontrolné akcie zamerané na jarmoky počas celej jesene.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM