han Správy

Dávajte pozor na svojich štvornohých miláčikov. Posypová soľ vie narobiť galibu!

Posypová soľ na chodníkoch je nebezpečná pre psie labky. Môže tiež spôsobiť poruchy tráviaceho traktu. A to ani zďaleka nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku Dávajte pozor na svojich štvornohých miláčikov. Posypová soľ vie narobiť galibu!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Upozorňuje na to prezident Komory veterinárnych lekárov SR Ľubomír Kráľ.

Čo môže nastať? Pri opakovanom pôsobení posypovej soli na labky dochádza k podráždeniu aj popraskaniu kože. To môže viesť k zápalu na vankúšikoch aj medzi pazúrmi na psích labkách, priblížil Kráľ. Vankúšiky môžu sčervenať, môže dôjsť k prasklinám medzi pazúrikmi alebo priamo na vankúšikoch.

„Keďže koža praská, do rán sa môže zaniesť infekcia. A to aj vtedy, keď si pes labky doma oblizuje. Dôsledkom bývajú vtedy rôzne ekzémy, hnisavé kožné zápaly a nechuť k pohybu, pretože vankúšiky psa bolia,“ uviedol Kráľ.

Cenné rady

Ako radí, psom by sa mali vystrihať osrstené medziprstové priestory, aby sa na ne nelepil sneh a ľad. Po prechádzke by mali majitelia umyť svojim psom labky vlažnou vodou, usušiť ich a natrieť krémom na labky. Použiť sa môže ochranný krém, lanolín, balzam na labky či medicinálna vazelína. Vankúšiky labiek sa podľa Kráľa môžu ochranným krémom natrieť už aj pred prechádzkou.

V prípade starostlivosti o labky mačiek Kráľ hovorí, že je to obdobné ako u psov. Používajú sa zvlhčovacie krémy a masti na labky. Podotýka však, že mačky sa väčšinou pohybujú mimo chodníkov a vyhľadávajú terén.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje v Trnave?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM