Monika Hanigovská Rôzne

Demonštrácia za Jána a Martinu na Trojičnom námestí: Chceme si vás pamätať!

Protesty za slušné Slovensko „vytiahli“ na Trojičné námestie množstvo ľudí. Ozývali sa príhovory, spev, potlesk. Ľudia si uctili mladú dvojicu aj minutou ticha. Pozrite si atmosféru v OBRAZOCH.

Ilustračný obrázok k článku Demonštrácia za Jána a Martinu na Trojičnom námestí: Chceme si vás pamätať!
33
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V samom srdci mesta, na Trojičnom námestí, odštartovala 9. marca o 17.00 hod. demonštrácia za slušné Slovensko. Po týždni sa tak opäť spomínalo na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú. Protesty „vytiahli“ množstvo mladých ľudí, rodinky ale aj skôr narodených.

Protesty sa niesli v pokojnej atmosfére. Organizátori spomínali na mladú dvojicu v niekoľkých príhovoroch. Trnavčanov spojila aj neskoršia požiadavka od organizátorov na minutú ticha pre Jána a Martinu.

Námestím bolo v tom čase počuť snáď len niektoré deti, ktoré boli priveľmi malé na to, aby porozumeli tichej spomienke k zavraždeným.

Počas akcie sa niesli námestím piesne. Pred mestskou vežou zaspieval Graeme Mark. „Keď vás tu všetkých vidím, mám nádej v budúcnosť Slovenska,“ povedal spevák. Organizátori rozdávali nálepky s ikonou mladej dvojice a nápisom #AllForJan. O čosi neskôr ľudia opäť pálili sviečky pred Súsoším Najsvätejšej Trojice.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Stredoškoláci sa takto postavili nielen za svoju budúcnosť

Príhovory sa niesli v pokojnej atmosfére, súčasne však vyjadrovali postoj k budúcnosti Slovenska. „V prvom rade chcem vysloviť úprimnú sústrasť rodinám Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Nám všetkým je naozaj ľúto, čo sa stalo. No najviac nám je ľúto, že niečo také sa môže stať v roku 2018 a v demokratickej krajine ako je Slovensko. Je to obrovská rana pre slobodu slova, pre demokraciu, pre Slovensko a hlavne pre nás ako občanov. Demokracia nám dáva možnosť si zvoliť našich predstaviteľov na štyri roky. No taktiež nám dáva právo názoru a čo najdôležitejšie, právo na nesúhlas,“ vyjadril sa Jakub Benko z Trnavského stredoškolského parlamentu.

Nezabudneme

„A my nesúhlasíme. Nevyjadrujme to však prosím násilím a nepokojmi. Naša najväčšia sila je však v našom slušnom, pokojnom ale rozhodnom postavení za slušné Slovensko. Bohužiaľ nikto z náš stredoškolákov si nezažil deväťdesiate roky. To, čo sme sa o tomto období dozvedeli v škole z dokumentoch od rodičov, nám stačí na to, aby sme sa postavili za našu ako aj za budúcnosť Slovenska,“ vyjadril sa ďalej Jakub Benko počas príhovoru.

Ako dodal, ľudia nesmú zabudnúť na to, čo sa stalo tejto mladej dvojice, „Ďakujem všetkým, ktorí sa na tom podieľajú. Najviac však ďakujem vám, že ste dnes prišli a nato, že nezabudnete,“ dodal na záver člen tamošej organizácie, za čo si vyslúžil potlesk od zúčastnených ľudí.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Čo povedali niektorí Trnavčania:

„Nikdy som si nemyslela, že sa takéto niečo môže stať na Slovensku. A stalo sa… Niky som nemyslela, že sa zúčastním nejakého protestu. Musím tu stáť a byť s týmito ľuďmi,“ vyznala sa vysokoškoláčka z Trnavy.

„Musíme držať všetci spolu. Aj preto som sem prišiel,“ prezradil nám ďalší Trnavčan.

„Som tu aby som vzdala úctu tým mladým ľuďom. Takú strašnú smrť si nezaslúžilí,“ povedala so smútkom v hlase ďalšia účastníčka protestov.

„Je to o nás. Nemôže to byť bez nás,“ prezradil učiteľ Martin z Trnavy.

„Som veľmi prekvapený koľko mladých ľudí tu je. Tiež ma potešilo, že sa po proteste nerozutekali. Ako vidíte, pálime sviečky a postávame tu naďalej,“ povedal nám ďalší protestujúci.

„Nesmie sa na nich zabudnúť. A ako bolo povedané. My nezabudneme,“ prezradila nám mladá rodinka.

OBRAZOM: Protest za slušné Slovensko odštartovalo aj na Trojičnom námestí v Trna
33
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM