Júlia Vargová Kultúra

Detské tvorivé dielne: Malí remeselníci sa priučia tradičným ľudovým remeslám

Trnavské osvetové stredisko organizuje v Červeníku detské tvorivé dielne. Podujatie s názvom Malí remeselníci, je zamerané na tradičné ľudové remeslá.

Ilustračný obrázok k článku Detské tvorivé dielne: Malí remeselníci sa priučia tradičným ľudovým remeslám
Zdroj: TASR

Trnavské osvetové stredisko organizuje detské tvorivé dielne v Červeníku každoročne od roku 2010. Obec s bohatou folklórnou tradíciou je na toto podujatie ako stvorená. Deti aj rodičia zažijú radosť z tvorby. Pre malých i veľkých bude pripravené tvorivé popoludnie s tradičnými ľudovými remeslami. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Organizátormi sú Trnavský samosprávny kraj, Trnavské osvetové stredisko a Obec Červeník.

Dielne si malí remeselníci budú môcť užiť 10. augusta od 14:00 pri Zvonici v Červeníku.

"Významným a charakteristickým znakom pre každú krajinu je ľudová kultúra, kde patria ľudové tradície, zvyky, hudba, piesne, tance, kroje a tradičné ľudové remeslá. Kreatívne voľnočasové aktivity sú jednou z možností pomocou ktorých môžeme vytvárať vzťah detí a mládeže k našim tradíciám, informuje Milada Kotlebová z Trnavského osvetového strediska.

„Tohtoročné tvorivé dielničky budú zamerané už tradične na rôzne techniky ľudových remesiel – pletenie zo slamy, výrobky z dreva, hliny a drôtu, maľovanie na sklo, práce s textilom, farbami a papierom. Malé parádnice si za asistencie skúsených lektorov vyrobia drevený náramok, prstienok, alebo prívesok z drôtu, staršie deti si vyrobia slamenú ozdôbku, jednoduchú marionetu, alebo maľovaním na sklo čarovný svietnik,“ láka Kotlebová.

„Menšie deti budú tvoriť z hliny, vyrábať drevené magnetky vymaľované podľa fantázie, taktiež pozdravy a maľované textilné tašky s ľudovými motívmi pre svoje mamičky, či babičky. Deti sa tak hravou formou učia základy ľudových remesiel a vyrobia si vlastný výrobok s úžitkovým, alebo dekoračným charakterom, ktorým urobia radosť nielen sebe, ale i svojim blízkym,“ dodáva. Prostredníctvom dielničiek sú ľudovoumelecké techniky znovuobjavené a priblížené mladej generácii tvorivou formou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM