Monika Hanigovská Rôzne

Divadelní ochotníci od Trnavy v ROZHOVORE: Je náročné zahrať prívetivú smrť!

Hrávajú na zámkoch aj hradoch. Známe historické osobnosti aj mýtické postavy ožívajú pod taktovkou divadelnej skupiny teatro ORLUS, ktorá nám prezradila mnoho zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku Divadelní ochotníci od Trnavy v ROZHOVORE: Je náročné zahrať prívetivú smrť!
Zdroj: Teatro ORLUS

Divadelná skupina zo Zavara je združením prevažne 11 stálych členov, ktorí tvoria najmä historické divadelné predstavenia. Využívajú nato najmä priestory historických pamiatok a ponúkajú zaujímavé príbehy umocnené dobovými kostýmami.

Vaše hry sú popretkávané mnohými známymi osobnosťami. Alžbeta Báthoryová, Ludwig van Beethoven, Mária Antoinetta, Madame de Pompadour vytvárajú farbisté, vtipné a možno aj melancholické obrazce. Prečo historické osobnosti?

Divadelná skupina teatro Orlus si už pri vzniku dala za cieľ svojimi predstaveniami približovať verejnosti tzv. oživenú históriu dýchajúcu prítomnosťou. Radi by sme divákom, návštevníkom sprostredkovali netradičné divadelné zážitky pre celú rodinu a ukázali, že história nie je vôbec nudná, ale predovšetkým zaujímavá a poučná.

„Aj smrť sa totiž rada zasmeje,“ stojí v opise jedného vášho divadelného predstavenia. Ako sa smeje vôbec taká smrť?

Aj smrť sa totiž rada zasmeje je replika z predstavenia „Kde bolo, nebolo… alebo Netradičná rozprávková kaša“ V tomto rozprávkovom predstavení sa snažíme smrť zobraziť s nadhľadom a humorom, aby dostala „prívetivú tvár.“ Chceme ju predstaviť ako niečo, čoho sa človek nemusí báť.

Skúste nám vysvetliť prívetivú tvár smrti …

Je veľmi náročné zahrať prívetivú smrť, ale dobrý herec odohrá všetko. Pointa celej repliky „Aj smrť sa rada zasmeje“ spočíva v tom, že samotná odsúdená – chudobná matka detí vyslovene tromfne smrť a tá ju musí pustiť zo svojich pazúrov (úsmev) čiže je to prívetivá smrť.

Ľudí fascinuje láska, nenávisť, moc, bohatstvo, intrigy a túžby…Už obyčajní ľudia v minulosti sa bavili na svojich kráľoch, šľachticoch, či cirkvi. Zmenilo sa odvtedy niečo?

Minulosť ľudí vždy fascinovala a určite aj naďalej bude. Ľudia si radi vymýšľajú rôzne strašidelné príbehy, legendy a majú radi, ak sú tieto rozprávania aj dramaticky stvárnené. Ak sa pozrieme niekoľko storočí späť, tak môžeme povedať, že veľa sa nezmenilo. Aj v dávnych dobách sa verejne činné postavy herecky parodovali a toto pretrvalo až dodnes.

Obľubujete veľkolepé návraty postáv z minulosti. Napríklad taký palatín Juraj Thurzo alebo údajne krvavá Alžbeta Báthoryová ožíva vo vašich hrách…môžete označiť konkrétnu hru, či postavu za náročnejšiu na „hranie“?

Za najťažší oriešok možno pokladať predstavenie „Prekliatie čiernej pani“ Nielenže išlo o divadelné stvárnenie veľmi smutného príbehu, ale aj tvorba samotného scenára, ktorý si vždy píšeme sami, bola náročná. Všetky potrebné zdroje na napísanie scenára tohto predstavenia boli dostupné iba v maďarskom jazyku.

Dnes je svet akousi mediálnou vlnou. Decká naháňajú pokémonov, ľudia majú občas problém selektovať informácie. Každý sa niekam náhli. Ako dnes môže divadlo osloviť verejnosť?

Snažíme sa verejnosť osloviť klasickými prostriedkami marketingovej komunikácie, ale využívame aj nové komunikačné techniky. Určite však nechceme skĺznuť do roviny tvrdého komerčného marketingu. Popri brandingu budeme aj „značku“ kaštieľa Veľký Biel neďaleko Senca, ktorý nutne potrebuje záchranu a pamiatkovú obnovu. Svojimi prestaveniami -aktivitami sa ho snažíme ešte viac dostať do povedomia verejnosti.

Čo vás dalo ako divadelnú skupinu dokopy??

Bolo to predovšetkým dlhoročné priateľstvo viacerých ľudí, záľuba v hereckom stvárnení životných príbehov mužov a žien z minulosti, spoznávanie slovenskej a svetovej histórie, ale aj cestovanie po slovenských a zahraničných hradoch, zámkoch.

Čo vám dáva samotné divadlo? Dá sa to vôbec popísať?

Pri každom nacvičovaní a následnom hraní divadelných predstavení sa schádza dobrá partia ľudí, ktorí si rozumejú ako priatelia. Divadlo všetkých Orlusákov baví, panuje kamarátska atmosféra, dobrá nálada, smiech a veríme, že rovnako to cítia aj naši diváci. Našim najvyšším ocenením pri stvárnení scénok sú spokojní návštevníci a samozrejme ich potlesk. (úsmev)

Hrávate najmä v historických pamiatkach. Líši sa hranie v hradoch a kaštieľoch od tých komornejších?

Určite áno. Historické objekty dotvárajú atmosféru našich podujatí. Môžeme povedať, že hrady, zámky a kaštiele sú už akousi prirodzenou kulisou našich predstavení.

Viac skúseností sa môže rovnať viacero úsmevným momentom. Spomínate si na konkrétnu vtipnú príhodu počas vášho vystúpenia?

Najviac úsmevných príhod prinášajú momenty improvizovania. Napríklad, keď sa herečka v najdramatickejšej chvíli predstavenia prepadla do zákulisia. (úsmev) Nastal obrovský výbuch smiechu z hľadiska. Pokračovalo sa potom v hre, ale hercom nebolo všetko jedno, aby si zachovali vážnu tvár.

Čaká vás Mesačné svetlo lásky na čele legendárneho Ludwiga van Beethovena v kaštieli v Dolnej Krupej. Načo sa diváci môžu tešiť?

Počas podujatia Mesačné svetlo lásky sa diváci môžu tešiť na oživenie príbehu, ktorý sa pred 215 rokmi odohral v kaštieli Dolná Krupá. Tento príbeh charakterizuje sedem indícií: svetlo žiariacej luny, záblesk lásky, osudové jazero, nadanie mladého umelca, nesmrteľná hudobná múza, dobrosrdečnosť a pretvárka. V predstavení účinkuje sedem hercov a rozprávačom celého príbehu je výnimočný cit, ktorý vstupuje do života každého človeka. Je to postava Lásky.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

OBRAZOM: Vystúpenia ochotníckeho divadla
13
Galéria
Zdroj: Teatro ORLUS
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM