Dominika Handzušová Kultúra

Divadlo Jána Palárika sa pripravuje na novú sezónu: Uvedie štyri slovenské novinky

Podľa riaditeľa Divadla Jána Palárika Emila Nedielku je pre nadchádzajúcu sezónu pripravených šesť nových titulov. Štyri z nich neboli zatiaľ na slovenských javiskách uvedené.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Jána Palárika sa pripravuje na novú sezónu: Uvedie štyri slovenské novinky
Foto: Dominika Handzušová

Novú sezónu začne trnavské divadlo netradične vystúpením v Báčskom Petrovci v Srbsku. Tamojším Slovákom sa predstaví začiatkom septembra hrou Zmierenie alebo Dobrodružstvo na obžinkoch od Jána Palárika a inscenáciou pre najmladších divákov Traja tučniaci.

Spojili dve hry do jednej inscenácie

Na javisko domácej scény sa trnavskí herci postavia prvýkrát 14. septembra v úspešnej hre Tri letušky v Paríži. Prvá premiéra sezóny 2015/2016 je naplánovaná na október, bude ňou dvojaktovka Georgesa Feydeaua Ach, tie ženy, ach, tí muži.

Ešte pred Feydeauom sa divadlo predstaví scénickým pásmom Pavla Pareničku Ľudovít Štúr – milovník života slovenského. Autor, renomovaný odborník v oblasti slovenského jazyka a dejín, hovorí o historickom význame Ľudovíta Štúra pre Slovákov, spoločnosť i štátnosť. Pásmo uvedú prvýkrát 2. októbra.

Na 17. októbra je zaradená premiéra Feydeaua. "Názvy jeho dvoch aktoviek Nebožka pani svokra a Nepobehuj mi tu nahá, ktoré sme my spojili do jednej inscenácie, hovoria za všetko. Hry tohto autora sú veľmi obľúbené, aj my si sľubujeme, že zarezonuje,“ povedal riaditeľ Divadla Emil Nedielka. Réžiu bude mať Juraj Bielik.

Oprášia hru zapadnutú prachom

Ďalším titulom bude pôvodná rozprávka, debut mladej slovenskej autorky Andrey Smrekovej Mlynárkin pytač. Po nej príde na rad hra slovenského dramatika Štefana Králika Divný Janko.

„Hovorí o básnikovi Jankovi Kráľovi a chceme ňou nadviazať na líniu doteraz uvádzaných hier o významných básnikoch. Pripravuje ju režisér Viktor Kollár. Hra bola napísaná pred 50 rokmi pre SND, z neznámych dôvodov ale zapadla prachom. Objavil ju pre nás dramaturg Martin Timko. Štvrtým prvýkrát na Slovensku uvádzaným titulom bude hra českého dramatika Tomáša Vůjteka Slyšení. Mali by sme ju uviesť v závere roka. Ide o výpoveď nacistického zločinca Adolfa Eichmanna pred tribunálom po tom, ako ho chytili v Argentíne,“ povedal Nedielka.

Nvota sa vráti ako hosť

Pôvodné tituly doplní trnavské divadlo dvoma inscenáciami významných európskych autorov. ***„Prvým je Ödön von Horváth. Hru Kazimír a Karolína uvedieme pod taktovkou režiséra Juraja Nvotu, ktorý sa po rokoch vracia ako hosť do Trnavy, kde začínal a niekoľko rokov úspešne pôsobil. Sezónu ukončíme v júni dramatizáciou textu Antoina de Saint-Exupéryho Malý princ. Pripravuje ju mladý talentovaný režisér Peter Palík a autorom hudby je Martin Geišberg,“ dodal riaditeľ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM