Kultúra

Divadlo Jána Palárika štartuje novú sezónu: Takéto premiéry počas nej uvedie

Jedna odložená, jedna obnovená a päť ďalších premiér bude súčasťou nadchádzajúcej 44. sezóny Divadla Jána Palárika (DJP) v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Jána Palárika štartuje novú sezónu: Takéto premiéry počas nej uvedie
Foto: Dominika Handzušová

Úvod bude patriť Veľkému Gatsbymu Francisa Scotta Fitgeralda s hosťujúcim Marekom Majeským v hlavnej úlohe. Premiéra sa uskutoční 16. septembra.

Hru plánovalo DJP uviesť v závere uplynulej sezóny, ale pre rekonštrukciu javiska ju bolo nútené preložiť na jeseň. Majeský sa v nej v postave Jaya Gatsbyho po rokoch vracia na trnavské javisko, kde pred časom pôsobil. V ďalších postavách diváci uvidia v réžii Viktora Kollára Michala Jánoša (Nick Carraway), Silviu Holečkovú (Daisy Buchananová) a Miroslava Beňuša (Tom Buchanan).

Zobrazenie Palárikovho života

„V októbri uvedieme v divadelnom štúdiu hru Martina Timka Palárik alebo Beskydov, rovnako v réžii Viktora Kollára,“ uviedol riaditeľ divadla Emil Nedielka. Ide o zobrazenie Palárikovho života a jeho peripetií. Podľa Nedielku inscenáciou divadlo zavŕši uvedenie všetkých štyroch dramatických diel patróna trnavského divadelného stánku. „Po troch komédiách to je historická tragédia Dimitrij Samozvanec, ktorú uvedieme koncom októbra v obnovenej premiére. Pred dvoma rokmi sme ju pre prevádzkové problémy museli predčasne stiahnuť z repertoára,“ dodal riaditeľ.

Nasledovať bude decembrový Modrý vták Mauricea Maeterlincka určený deťom v réžii hosťujúceho Petra Palika. V druhej časti sezóny príde na trnavské javisko Lev Nikolajevič Tolstoj a jeho Vláda tmy v réžii Matúša Bachynca. „Ide o prvé slovenské uvedenie,“ uviedol Nedielka. Divadlo siahlo aj po texte súčasnej katalánskej autorky Cristiny Clemente Rodinný parlament, ktorý je komédiou o tom, ako by mohla fungovať parlamentná demokracia v základnej jednotke štátu. Režírovať bude Juraj Bielik.

V závere sezóny

Veľký oheň, ktorý trnavskí divadelníci uvedú v závere sezóny, napísal súčasný nemecký autor Roland Schimmelpfennig. „Je to jeho zatiaľ posledná hra a veľmi zaujímavý text. Tešíme sa aj na túto prácu a veríme, že výsledkom bude pozoruhodná inscenácia,“ dodal Nedielka. Režijne sa jej ujme Kollár.

Divadelný riaditeľ doplnil, že k začiatku sezóny opúšťajú DJP dvaja členovia zo zakladajúcej generácie tvorcov, ktorí prišli do Trnavy pri jeho vzniku. „Odchádza dlhoročná dramaturgička Mirka Čibenková a režisér Ladislav Kočan,“ informoval. Divadlo získava na ich miesta nové posily – Luciu Mihálovú a Juraja Bielika. Herecké rady posilní Martin Kochan.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM