Dominika Handzušová Kultúra

Divadlo Jána Palárika zaradí do repertoáru slávnu hru: Uvedie Čiernu komédiu Petra Shaffera

Trnavské divadlo uvedie hru britského dramatika a scénaristu Petra Shaffera. Premiéru bude mať úspešná hra Čierna komédia.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Jána Palárika zaradí do repertoáru slávnu hru: Uvedie Čiernu komédiu Petra Shaffera
Foto: Dominika Handzušová

Divadlo Jána Palárika uvedie premiéru v sobotu 25. apríla. Predstavenie sa začne o 19:00 hod., vstupné stojí 12 €. Hru si môžete pozrieť aj v štvrtkovej predpremiére v rovnakom čase.

Čierna komédia je jedna z najznámejších hier Petera Shaffera a jednou z najúspešnejších komédií vôbec. Premiéru mala v roku 1965 v Londýnskom národnom divadle a okamžite sa stretla s obrovským úspechom.

Medzi najvýznamnejšie Shafferove diela patrí hra Equus a Amadeus. Obe hry ocenili rovnako diváci, ako aj kritici a obe sa dočkali aj sfilmovania. Známe je predovšetkým oscarové spracovanie Amadea v réžií Miloša Formana.

Čierna komédia

Mladý sochár Brindsley Miller a jeho snúbenica Carol Melkettová očakávajú vzácnu návštevu. Má ich navštíviť Georg Bamberger, miliardár a zberateľ umenia. Je potenciálnym kupcom Brindsleyho sôch. A tiež plukovník Melkett, Carolin otec, ktorý sa pride zoznámiť so svojim budúcim zaťom.

Aby na nich urobili dojem, z bytu ich suseda Harolda si požičajú vzácny starožitný nábytok. Avšak bez jeho vedomia. Zrazu vypadne prúd, Harold sa neočakávane vracia a zjaví sa aj Brindsleyho bývalá priateľka Clea.

To všetko navyše komplikuje vystrašená suseda Furnivalová a nemecky hovoriaci elektrikár. Brindsley sa v tme úporne snaží všetko napraviť, všeobecná nervozita narastá a večer speje k nevyhnutnej katastrofe. Výpadok prúdu tak osvetlí všetkých zúčastnených celkom nečakaným svetlom.

Na hre sa podieľali

Inscenáciu režijne pripravil Jiří Seydler. Dramaturgom inscenácie je Juraj Bielik, autorom scény je umelecký šéf divadla Ján Zavarský, kostýmy navrhla Kateřina Bláhová, o preklad sa postaral Miloš Pietor a svetelný dizajn Juraj Jakabčin.

V hlavných úlohách sa predstavia Michal Jánoš, Petra Blesáková, Kristína Tóthová, Tomáš Vravník, Tomáš Mosný, Silvia Holečková a Ján Topľanský.

Foto: Divadlo Jána Palárika

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM