Monika Hanigovská Rôzne

DJ z Trnavy nám to prezradil: Zaujímavosti z hrávania na svadbách!

Jaroslav Blesák (58) z Trnavy má zaujímavý chlebíček. Dlhé roky pôsobí ako dídžej a to často aj na svadbách. A prezradil nám veru veľa zaujímavostí.

Ilustračný obrázok k článku DJ z Trnavy nám to prezradil: Zaujímavosti z hrávania na svadbách!
Zdroj: Facebook

Kedy si začal prvýkrát hrať?

Prvý raz som sa postavil za gramce v jednom kremnickom klube ako študent umeleckej priemyslovky. Hral som rock, disco. Milujem hudbu, vždy som túžil hrať v kapele. Aj som v nej hral. Stroskotalo to však na rozdielnych názoroch. Nemal som rád komerciu a tak som pokračoval sám – ako dídžej. Paradoxne teraz sa hudbou živím. Prvé hranie v Trnave bola svadba v jedálni ŽOS 1980. Tam som sa riadne zapotil. Hral som z dvoch gramcov a dvoch kotúčákov. Príprava na svadbu v tomto období trvala aj niekoľko hodín. Musel som si totiž ponastavovať skladby na páskach.

Tých vystúpení bude pravdepodobne za celé tie roky už dosť…

Svadby nad tisíc vystúpení som prestal počítať.

Dá sa vôbec povedať, aká je súčasne najobľúbenejšia trnavská svadobná „hitovka“?

Na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať. Každá svadobná spoločnosť má iné požiadavky. Pri stretnutí so snúbencami položím otázku: čo chcú, alebo nechcú, aby zaznelo na svadbe. V poslednej dobe snúbenci nechcú obohraté hity napr. Megamix Salco, Dlouha noc, Čo o mne vieš, Non stop, Jede jede mašinka atď. Je to individuálne, niekto si bez týchto hitov nevie zase svadbu predstaviť.

Preferujú snúbenci celkovo skôr slovenské alebo zahraničné piesne?

Keď to môžem zhodnotiť v percentách, tak päťdesiat na päťdesiat.

Zmenil sa zásadne trnavský hudobný vkus v posledných rokoch?

Myslím si, že áno – zmenil. Ľudia vedia oceniť prácu dídžeja, ak má vkus a vie vhodne namixovať sety. V prípade, že sa dídžej netrafí, odozva je v okamihu viditeľná. Prázdny parket.

Sú dnes zákazníci náročnejší alebo skôr nechávajú dídžejovi voľnú ruku pri hraní?

V súčasnom období sú zákazníci podstatne náročnejší, preto je dôležité dohodnúť sa na scenári a riadiť sa ním. Voľnú ruku mám vždy. A hlavne si nechajú poradiť.

Svadby sú rôzne. Sú dejiskom rôznych príhod, zážitkov, vtipných aj menej vtipných situácií. Zažil si svadbu, na ktorú nemôžeš pre niečo zabudnúť?

Áno. Zle zvolený scenár nevestou, ktorá si trvala na svojom. Aby ste boli v obraze, nevesta nechcela žiadne československé hity. Vyriešil som to tak, že vždy sme ju „zamestnali“ mimo sály. Trebárs fotením. Vtedy som sa pustil do hrania a celá spoločnosť tancovala. Keď sa nevesta vracala do sály, dostal som echo a zmenil som repertoár. To sa opakovalo viackrát a ľudia mali z toho ešte väčšiu zábavu.

Je na takýchto zábavách dôležitý scenár?

Áno, scenár je na slovenských svadbách dôležitý. Aby bola svadba dynamická, neboli v nej hluché miesta. Aby sa prejavoval slovenský temperament, ktorý nám môžu závidieť aj západniari. Máme sa čím prezentovať. Hrávam aj v zahraničí.

Podľa čoho sa určuje cena za účinkovanie umelca na svadbe?

Mala by sa odvíjať od kvality dídžeja a technického zabezpečenia.

Ako vôbec vyzerá príprava na svadobnú veselicu. Koľko času zaberie? Pripravujete si hity v určitom poradí alebo je to skôr o hraní na želanie?

Je dôležitý scenár, ja osobne hrám intuitívne. Dídžej nesmie zabúdať, že je tam pre ľudí ale zároveň sa nesmie stáť jukeboxom.

Jukeboxom? Čo musí robiť teda dídžej aby sa nestal len jukeboxom?

Urobiť výbornú atmosféru a potom sa ľudia budú baviť aj na skladby, ktoré nie sú obohraté. Hlavné musí byť aj schopným psychológom. Dokázať odhadnúť ľudí a svojím spôsobom sa musí učiť estetike. Hovorím o hudobnom vkuse.

Rozumiem. A ako sa môže stať dídžej dobrým psychológom? Je to vec skôr vrodená alebo získaná?

Presne, dobrým psychológom sa nedá naučiť, tak ako byť dobrým výtvarníkom či hudobníkom.

Chcem si objednať svadobného didžeja. Akú časovú rezervu by som mala zvoliť?

Je to o dopyte po didžejovi v mojom prípade rok, rok a pol.

O ktorej dohrávate posledné piesne?

To je rôzne – približne do 04.30 hodiny.

Bavia sa dnes trnavskí svadobní hostia dlhšie ako napríklad v minulosti? Alebo sa čas na zábavu skrátil?

V priemere trvá svadba 11 hodín. Bez prípravy tak ako aj v minulosti s tým rozdielom, že ľudia dostanú väčšiu dávku hudobnej produkcie.

Bol niekedy nejaký boom, ktorý svadobčania odpozorovali od zahraničných a chceli to aj od teba?

Každý sa celý život učí a cvik robí majstra majstrom. Svadobný dídžej to má veľakrát ťažšie ako klubový, napríklad žánrovo. Tak isto treba dať svadobčanov do skvelej atmosféry. Ešte k tomu mixovať ako klubový dídžej. Osobne som sa zúčastnil WMC na Miami v 2010 roku, kde som sa učil od špičkových svetových dídžejov, napríklad Carla Coxa. V tomto prípade by som chcel vyzdvihnúť slovenských svadobných dídžejov, ktorí sú mnohokrát nápaditejší ako zahraniční.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

FOTOGALÉRIA: Trnavčan DJ Blesák v akcii
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM