Monika Földešiová Kultúra

Do Noci kostolov je prihlásených už 118 chrámov

Do príprav tohtoročnej Noci kostolov 1. júna sa doteraz zapojilo 118 kostolov rôznych cirkví. Z nich je 51 chrámov z Trnavskej arcidiecézy, ktorá vlani ako prvá na Slovensku vstúpila do tohto nadnárodného projektu. V tomto roku sa k nej pridali Nitri

Organizátori teraz predĺžili termín na prihlásenie sa do 31. marca. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Trnavskej arcidiecézy Lucia Drábiková. V roku 2011 sa pre verejnosť otvorilo spolu 96 chrámov v 61 mestách a obciach s návštevnosťou okolo 23 tisíc ľudí.
Zodpovednosť za úspech tohto podujatia je podľa hovorkyne predovšetkým na dobrovoľníkoch, organizácia Noci kostolov je rozdelená podľa jednotlivých dekanátov arcidiecézy, na čele každého dekanátu stojí koordinátor, ktorý má možno jednu z najťažších úloh. „Je to motivovať, oduševňovať a koordinovať farských koordinátorov,“ uviedol Karol Jakubčík z dekanátu Trnava, v bežnom povolaní stredoškolský učiteľ. Svoje pôsobenie na tomto poste si aj napriek jeho náročnosti tento rok zopakoval. „Najväčšou výzvou pre mňa je pozvať ľudí, ktorí sú vzdialení od cirkvi a tiež prezentovať veriacich a duchovné hodnoty ako niečo normálne, súčasné a dialogické,“ dodal Jakubčík. Z farského na dekanátneho koordinátora v Hurbanove „postúpila“ Angelika Bognerová. Tento postup hodnotí kladne, ale zároveň si uvedomuje, že vlani mala ľahšiu úlohu. Na každé spoločné stretnutie sa však teší. „Mala som hrejivý pocit z množstva zúčastnených na našom programe, z pomoci zo strany veriacich aj z mesta, ako aj z dobrých ohlasov,“ uviedla Bognerová. Oboch motivoval prvý ročník akcie v Trnavskej arcidiecéze, na ktorý majú výrazné spomienky. „U mňa sú tie naj-spomienky na plnú Katedrálu sv. Jána Krstiteľa, na natlačenú Baziliku sv. Mikuláša v Trnave a obrovské rady čakajúcich na vstup do kostolnej veže. Tiež sa nedá zabudnúť na nasvietenie interiérov katedrály a kostola jezuitov,“ spomína Jakubčík.

tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM