Dominika Handzušová Rôzne

Dobroty a zábava v maskách i pri tanci: Aké budú fašiangy v Trnave?

Vôňa pečeného prasiatka, sladké šišky, muzika a tanec. V historickom centre Trnavy bude na fašiangy veselo. Pozrite sa, čo pre vás mesto pripravilo.

Ilustračný obrázok k článku Dobroty a zábava v maskách i pri tanci: Aké budú fašiangy v Trnave?
Zdroj: TASR

V utorok 17. februára bude na Hlavnej panovať pravá fašiangová zábava. Pripravené sú rôzne dobroty, samozrejmosťou je tanec a nebude chýbať ani tradičné pochovávanie basy.

Zabíjačkové i sladké dobroty

Program odštartuje o dvanástej fašiangovou zabíjačkou. Vôňa pečeného mäska, údených klobások, slaninky a rôznych iných špecialít sa bude šíriť celým historickým centrom. Samozrejmosťou budú typické sladké šišky. Popri ochutnávkach sa môžete čo-to dozvedieť o fašiangových tajomstvách. Viete napríklad, kto je oprávnený zamiešať zabíjačkovú kašu, na čo slúži ražeň a ako dlho trvá oškvarkom, kým sa poriadne vytopia?

Pripravte si masku

Od 15:30 hod. bude zábava pokračovať v maskách. Pred radnicou možno stretnete princa či kráľa v dobrej nálade. Ale i spievajúceho medveďa, dvojnohého turoňa či slameníka. Masyk sú predsa neodmysliteľnou súčasťou fašiangovej nálady, máte už pripravenú tú svoju?

Na vynovené trnavské korzo vás možno prilákajú tradičné ľudové piesne, spev či zvuky hrkáčov, zvoncov a hrkálok. O štvrtej sa tu predstaví dychová hudba Križovianky. K nej sa o piatej pripojí folklórna skupina Dudváh, aby spolu veselé obdobie ukončili tradičnou ľudovou hrou, ktorá paroduje skutočný pohreb – pochovávaním basy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM