BTW Správy Samospráva

Dobrý nápad alebo módny výstrelok? Otestovať trnavské cargo bicykle môžete aj vy

Mesto spustí skúšobnú prevádzku zdieľaných mestských cargo bicyklov.

Ilustračný obrázok k článku Dobrý nápad alebo módny výstrelok? Otestovať trnavské cargo bicykle môžete aj vy
Foto: Ľubica Horváthová / Zdroj: Dnes24.sk

Cargo bicykle sú zvláštne dvojkolesové vozidlá. Sú špeciálne prispôsobené na prevoz väčšieho nákladu alebo ľudí. A tri takéto kusy ich Mesto Trnava dáva k dispozícii Trnavčanom. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Ako cargo-bike vyzerá

Podľa hovorkyne by vďaka nemu mala byť jazda Trnavou pohodlná a zábavná pre vodiča i jeho pasažierov. „V prednej časti majú priestor na sedenie pre dve až tri deti, pokiaľ celková hmotnosť vodiča spolu s pasažiermi i prípadnou batožinou neprekročí 150 kg. Slúžiť majú na rodinné výlety, pričom im pri šliapaní do pedálov pomáha elektromotor,“ povedala.

Trnavská rodina na kolesách

Projekt s týmto názvom práve štartuje svoju skúšobnú prevádzku. Samospráva hľadá päťdesiat záujemcov, ktorí chcú tento rok testovať výpožičky cargo bicyklov a pomôcť tak nastaviť systém do ostrej prevádzky v ďalšej sezóne.

Záujemci o testovanie cargo bicykliv musia spĺňať štyri podmienky: mať trvalé bydlisko v Trnave, vek minimálne 18 rokov, byť zaregistrovaným používateľom v Trnavskom bikesharingu a mať dieťa vo veku minimálne 1 a maximálne 15 rokov. „Mestské cargo bicykle sú určené pre rodiny s deťmi, preto si ich môžu vypožičať iba rodičia pre svoje deti. Horná hranica pre prepravované osoby je vek 15 rokov a výška 140 cm,“ dodala Majtánová.

„Zdieľané mestské cargo bicykle ponúkame trnavským rodinám s deťmi ako benefit. Tento typ dopravného prostriedku je v zahraničí, najmä v Dánsku či Holandsku veľmi populárny a veríme, že osloví aj Trnavčanov,“ povedal primátor Trnavy Peter Bročka.

Ako sa zapojiť?

Záujemcovia o testovanie sa môžu prihlásiť online, stačí vyplniť krátky dotazník. Vybraných účastníkov skúšobnej prevádzky bude samospráva kontaktovať v najbližších dňoch a ešte pred spustením výpožičiek pre nich pripraví skúšobné jazdy.

„Predtým, ako ľudí pustíme priamo do terénu, im chceme dať možnosť vyskúšať si cargo bicykle mimo premávky. Jazda na nich je príjemná a vďaka elektromotoru prakticky bez námahy, je však dobré si na ich väčšiu hmotnosť a rozmery najprv zvyknúť,“ doplnil primátor.

Bez zálohy to nepôjde

Nachystajte si 50 eur, ktorú zaplatíte pred prvou výpožičkou. Čiastka poslúži ako záloha pre prípad poškodenia bicykla alebo porušenia zmluvných podmienok. Keď sezónu zvládnete bez problémov, mesto vám sumu vráti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM