Júlia Vargová Samospráva

Dočkáme sa? Mesto podniká prvé kroky k vybudovaniu západného obchvatu Trnavy

O potrebe západného dopravného prepojenia sa hovorí už dlho. Zdá sa, že v najbližších rokoch by sme sa obchvatu mohli konečne dočkať. Mesto chystá projektovú štúdiu na jeho prvú etapu.

Ilustračný obrázok k článku Dočkáme sa? Mesto podniká prvé kroky k vybudovaniu západného obchvatu Trnavy
9
Galéria
Zdroj: TASR

O zámere mesta informoval predposledný augustový pondelok primátor Trnavy Peter Bročka na svojom facebookovom profile. Téma západného dopravného prepojenia rezonuje medzi Trnavčanmi i obyvateľmi okolitých obcí už dlhú dobu.

Štúdia podľa slov primátora počíta s budúcim prepojením cesty I. triedy medzi Trnavou a Bohdanovcami až po cestu I. triedy medzi Trnavou a Cíferom.

„Dopravné prepojenie Ružindol / Biely Kostol / Hrnčiarovce v dĺžke približne 5.5 km, presné trasovanie, umiestnenie križovatiek, mostného prepojenia, parametre vozovky, rozsah záberov pozemkov a predpokladanú cenu nám povie štúdia uskutočniteľnosti prvej etapy tohto dopravného prepojenia,“ uviedol Bročka.

Podľa plánov by však toto prepojenie nemalo byť priamo obchvatom, ale obyčajnou dvojprúdovou cestou odľahčujúcou kritický úsek. Prepojenie by vo svojej prvej etape malo spojiť Hrnčiarovce nad Parnou a Biely Kostol s vyústením pri Ružindole, čo podľa Bročku môže výrazne odbremeniť rannú a poobednú špičku na Dohnányho.

Podľa Bročku je výhodou, že prepojenie je vedené z väčšej časti po pozemkoch mesta.

Zároveň sa vynárajú obavy o zhustenie premávky, najmä zo strany obyvateľov Bieleho Kostola. Plán je však ešte len v začiatkoch, mesto podniká prvé administratívne kroky. „Štúdia uskutočniteľnosti bude základom pre projektovú dokumentáciu pre územné rozhodnutie a následne stavebné povolenie,“ upresnil primátor nasledujúci proces. V akej forme a či vôbec sa dočkáme západného dopravného prepojenia ukáže len čas.

Foto: ilustračné

Posledné dve časti severného obchvatu Trnavy na snímkach odovzdali do užívania motoristickej verejnosti v roku 2012.

Odovzdanie posledných dvoch častí severného obchvatu Trnavy
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM