Správy

Dom, kde zavraždili Jána a Martinu, zbúrajú: Na pozemku postavia pamätník

Tragický osud novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice bude pripomínať Pamätník slobody slova. Vyrastie na mieste, kde dvojica plánovala spoločný život.

Ilustračný obrázok k článku Dom, kde zavraždili Jána a Martinu, zbúrajú: Na pozemku postavia pamätník
6
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v pondelok vyhlásil výtvarno-architektonickú súťaž na návrh Pamätníka slobody slova vo Veľkej Mači – na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Pietne miesto

Cieľom súťaže, ktorú zastrešuje Inštitút Slovenskej komory architektov, je vytvoriť pietne miesto.

„Slobodu a demokraciu považujem za najdôležitejšie hodnoty našej spoločnosti. Za ich obranu zaplatili pred štyrmi rokmi dvaja mladí ľudia tú najvyššiu cenu. Preto sme sa podujali vytvoriť na mieste, kde Ján a Martina plánovali svoj spoločný život, pietne miesto. Želám si, aby nám i budúcim generáciám pripomínalo ich odkaz, odhodlanie a obetu,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Búracie práce

Na rodinný dom, garáž a a všetky hospodárske objekty je podľa súťažného zadania pripravený projekt búracích prác na žiadosť pozostalých.

„Búracie práce sú naplánované po ukončení súťaže. S ostatnými objektmi a prvkami bude naložené podľa výsledkov súťaže,“ stojí v zadaní.

„Predpokladané investičné náklady (realizácia pamätníka = stavebné objekty + umelecké diela) predstavujú sumu v celkovej odhadovanej výške 208 000 eur bez DPH,“ uvádza sa v súťažnom zadaní, s tým, že do investičných nákladov nie sú zahrnuté náklady na búracie práce, ktoré prebehnú pred realizáciou návrhu.

Prečítajte si tiež

O súťaži

Výtvarno-architektonickú súťaž, prípravu projektovej dokumentácie, stavebnú realizáciu víťazného návrhu, ako aj správu a údržbu pamätníka, bude financovať Trnavský samosprávny kraj. Zapojiť sa do nej môžu aj záujemcovia zo zahraničia.

Lehota na predkladanie súťažných návrhov je do 4. apríla.

Víťaz bude známy začiatkom mája budúceho roka. Návrhy bude posudzovať deväťčlenná porota, ktorá je zložená zo šiestich odborníkov v oblasti architektúry a výtvarného umenia, predsedu TTSK, otca zosnulého Jána Kuciaka a brata Martiny Kušnírovej. Najlepšie návrhy budú finančne odmenené.

Informácie o súťaži a jej podklady sú zverejnené na webovej stránke slobodaslova.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie udalosti

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM