Júlia Vargová Kultúra

Drámy Václava Havla: Divadlo Jána Palárika uvedie minifestival

V rámci podujatia Havel na tretiu divákov čakajú predstavenia Žobrácka opera, Motýľ na anténe aj Audiencia.

Ilustračný obrázok k článku Drámy Václava Havla: Divadlo Jána Palárika uvedie minifestival
8
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Minifestival inscenácií troch hier predstaviteľa Nežnej revolúcie, dramatika a politika Václava Havla prinesie trnavské Divadlo Jána Palárika (DJP) k blížiacemu sa 30. výročiu Novembra 1989. V rámci podujatia Havel na tretiu si diváci budú môcť pozrieť od 19. do 22. marca Audienciu, Motýľa na anténe a Žobrácku operu.

Oslovili trojicu divadiel

„Oslovili sme tri slovenské divadlá, ktoré aktuálne hrajú absurdné drámy Václava Havla,“ uviedla pre TASR hovorkyňa DJP Lucia Turňová. Audienciu prináša do Trnavy Divadlo Jonáša Záborského z Prešova, ktoré ju uvádza od roku 2017. Havel ju napísal v roku 1975, odohráva sa v pivovare.

V preklade Milana Lasicu ju naštudoval Marek Zákostelecký s dvojicou hercov Igor Kasala (Sládek) a Michal Novodomský (Vaněk). Jednoaktovku poznajú diváci v ponovembrovom naštudovaní s hercami Pavlom Landovským a Josefom Abrhámom, ktoré si mohli pozrieť aj na televíznej obrazovke.

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici siahlo po Motýľovi na anténe – komédii oscilujúcej na hranici medzi ideálmi a skutočnosťou, konaním a nekonaním, logikou a blázincom.

Na Slovensku ju uviedli prvýkrát v októbri 2018 pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR. So súborom ju pohostinsky naštudovala režisérka Soňa Ferancová, účinkujú Marianna Mackurová, Dodo Šamaj, Filip Štrba a Anna Zemaníková.

Zabaví aj komédia o vládcovi podsvetia

Poslednou z inscenácií Havlových hier v Trnave bude Žobrácka opera Slovenského komorného divadla Martin. Ide o adaptáciu slávneho príbehu o Mackiem, vládcovi londýnskeho podsvetia a lámačovi ženských sŕdc.

Komédia, v ktorej má morálka dvojité dno, je štúdiou mechanizmov moci a herecké príležitosti v nej dostal takmer celý súbor divadla. Do hlavnej úlohy obsadil režisér Lukáš Brutovský Mareka Geišberga, ako William Peachum sa predstaví Ján Kožuch. Divadlo má hru v repertoári od novembra 2018.

Foto: ilustračné

Divadlo Jána Palárika
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM