Júlia Vargová Rôzne

Duchaprítomný čin mladej žiačky: Veronika našla mamu v bezvedomí, ihneď konala

Za Detský čin roka môžete hlasovať v nasledujúcich mesiacoch. Medzi hrdinskými skutkami nájdete aj odvážnu reakciu Veroniky z Paty, ktorá bola ešte len prváčka, keď zachránila život vlastnej mame.

Ilustračný obrázok k článku Duchaprítomný čin mladej žiačky: Veronika našla mamu v bezvedomí, ihneď konala
Zdroj: TASR

Projekt Detský čin roka je zakaždým v niečom iný, pravidelne však na deťoch zanecháva výraznú stopu pri uvedomovaní si skutočných ľudských hodnôt a dospelým ukazuje, že sa od detí majú čo učiť. V nasledujúcich mesiacoch október a november prebieha hlasovanie. Rozhoduje detská porota a online anketa pre verejnosť.

V roku 2018 sa do detskej poroty zapojilo 40 477 detí zo 673 slovenských škôl. Aj počas 19. ročníka projektu budú môcť dať žiaci základných škôl svoj hlas jednému skutku, ktorý považujú za najcennejší.

Hlasovať môžu v každej zo šiestich kategórií (záchrana ľudského života, pomoc v rodine, pomoc rovesníkom, pomoc ľuďom, pomoc prírode, dobrý nápad) a v kategórii Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin.

„Práve Detská porota rozhodne o tom, ktorých sedem skutkov získa ocenenie Detský čin roka 2019. Deti, ktorých dobré skutky získajú najväčšiu podporu detskej poroty, budú ocenené na slávnostnom vyhodnotení projektu v decembri 2019,“ uvádza sa v brožúre distribuovanej do škôl.

Anketa pre verejnosť je určená najmä dospelým. Touto formou môžu prispieť na projekt, podporiť dobro a hlavne sa inšpirovať dobrými skutkami detí. Víťazný skutok za všetky kategórie získa ocenenie Cena ĽudiaĽuďom.sk.

Jedným z mnohých inšpiratívnych príbehov je aj skúsenosť Veroniky Lipovskej, ktorá duchaprítomne v núdzi zavolala záchranárov.

List opisujúci jej konanie napísala pani učiteľka Iveta Labajová. „Veronika, žiačka 2. A, takto pred rokom zachránila život svojej maminke. V jeden deň našla maminku odpadnutú a hoci bola iba prváčka a veľmi sa preľakla, nestratila duchaprítomnosť. Rýchlo privolala sanitku, zavolala ockovi a potom sa snažila maminku oživiť,“ opisuje pedagogička Základnej školy v Pate.

„Záchranári, ktorí maminku ratovali, Veroniku pochválili, lebo nespanikárila a tak jej vlastne zachránila život. Hoci chvíľu trvalo, kým sa mamina vyliečila, radosť z jej návratu bola veľká! A tak si Veronika iste zaslúži náš obdiv,“ dodáva Labajová.

Za jej duchaprítomný skutok môžete hlasovať aj vy, priamo na stránke Detského činu roka.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM