Samospráva

Dva poslanecké kluby KRITIZUJÚ zvýšenie zadlženia mesta: Ako REAGUJE radnica?

Menšinové poslanecké kluby mestského zastupiteľstva Trnava pre každého a Trnava nás spája kritizujú zvýšenie úverového zaťaženia mesta.

Ilustračný obrázok k článku Dva poslanecké kluby KRITIZUJÚ zvýšenie zadlženia mesta: Ako REAGUJE radnica?
Zdroj: Mesto Trnava

Radnica reagovala, že schválením úverového rámca v objeme desať miliónov eur sa úverové zaťaženie zvýši len krátkodobo, keďže mnohé investície budú napokon prefinancované cez eurofondy.

S niektorými projektami „nemajú problém“

„My sme hlasovali proti tomu, aby sa mesto zaťažilo ďalším úverom. Nie z toho dôvodu, že by sme nesúhlasili s projektami, ktoré tam boli. Upozornili sme na to, že keby sme hlasovali samostatne, s niektorými projektami nemáme problém,“ povedal mestský poslanec Branislav Baroš s tým, že v minulosti dostali prísľub, že mesto bude o plánovaných zmenách rozpočtu diskutovať s predsedami poslaneckých klubov.

„K takémuto niečomu vôbec pred schválením tohto úveru nedošlo,“ zdôraznil.

Čo na to vedenie mesta?

Radnica reagovala, že úverové zaťaženie mesta je nízke. „V konečnom dôsledku prinesie tento úver najmä vyššiu bezpečnosť v meste, lepšie podmienky pre školákov a škôlkarov a kvalitnejšie verejné priestory pre nás všetkých. Mnohé z týchto investícií prefinancujeme cez eurofondy,“ uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Veronika Majtánová. Poukázala na to, že poslanecké kluby sú zastúpené v mestskej rade aj vo finančnej komisii a na diskusiách k rozpočtu sa teda zúčastnili.

Ďalšia kritika

Dva menšinové poslanecké kluby na pondelkovej (1. 7.) tlačovej konferencii okrem iného kritizovali aj schválenie nákupu pozemku v lokalite Prednádražie – depo i okolnosti súvisiace s plánovaným zrušením materskej školy na Narcisovej ulici, kde má „vyrásť“ nové zariadenie sociálnych služieb pre seniorov.

Mesto priblížilo, že táto materská škola má v súčasnosti iba dve triedy. „Môže prijať maximálne 44 detí a nachádza sa vo Vajslovej doline, kde žijú prevažne starší obyvatelia. V súčasnosti ju navštevuje iba 14 detí z tejto lokality a štyri miesta sú voľné,“ dodala Majtánová s tým, že v lokalitách, kde je detí veľa, samospráva kapacity navyšuje.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM