Júlia Vargová Samospráva

Dvor na Zátvore sa čoskoro stane realitou: Pribudne ihrisko, posedenie i zeleň

Do návrhu novej podoby vnútrobloku boli zapojení aj obyvatelia tejto lokality. Samotní Trnavčania rozhodli ako by mal priestor vyzerať a čo v ňom potrebujú.

Ilustračný obrázok k článku Dvor na Zátvore sa čoskoro stane realitou: Pribudne ihrisko, posedenie i zeleň
Zdroj: Mesto Trnava

Ako informovala nová hovorkyňa Trnavy, Veronika Majtánová, zámer humanizácie obytného priestoru na Zátvore začal v roku 2017. Projekt vďaka spolupráci samosprávy a občanov nadobúda reálne kontúry.

„Medzi najčastejšie požiadavky patrili herné prvky pre deti, posedenie v tieni i na slnečných miestach a doplnenie novej zelene. Tieto priania sa podarilo preniesť do výsledku, ktorý tamojším obyvateľom rôzneho veku poskytne možnosť príjemného trávenia voľného času,“ uviedla Majtánová.

Výsledkom spolupráce je návrh zahŕňajúci aj ihrisko medzi bytovkami. Súčasťou hracej plochy pre deti do 6 rokov by mali byť originálne a pestré prvky a jeho povrch bude tvoriť farebná liata guma. Ihrisko bude podľa informácií z mesta oplotené, nebudú chýbať ani lavičky, stôl s lavicami a stojan na bicykle.

Dvor by mal byť miestom na oddych aj pre starších občanov. Pribudnúť by mali okrem iného dva drevené piknikové stoly s lavicami a tieniaca konštrukcia.

Ako ďalej uvádza radnica, pozdĺž komunikácií a parkovísk vysadia takmer štyridsať stromov a živé ploty. Priestor spestria i dva kvetinové záhony v tvare trojuholníka a plochu zelene zväčší obnovený parkový trávnik.

„Počíta sa aj s opatreniami na zníženie hluku a umiestnením prirodzených krajinných prvkov, na mieste sa taktiež zavedie osobitný manažment dažďovej vody,“ uviedla Majtánová.

V súčasnosti je projekt v štádiu verejného obstarávania. Po úspešnom výbere zhotoviteľa majú práce na revitalizácii vnútrobloku trvať tri mesiace. „Celkový rozpočet projektu je 188 533 eur, pričom Mesto Trnava získalo v rámci Integrovaného regionálneho operačného systému 2014 – 2020 nenávratný finančný príspevok vo výške 179 106,35 eur,“ dodala hovorkyňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM