Júlia Vargová Kultúra

Dychberúca show vytvorená z hry svetla a tieňa: Do Trnavy mieri známy festival

Svetelné diela skrášlia verejný priestor Malého Ríma. Festival svetla a tieňa 2019 poprvýkrát zavíta aj do Trnavy.

Ilustračný obrázok k článku Dychberúca show vytvorená z hry svetla a tieňa: Do Trnavy mieri známy festival
24
Galéria
Zdroj: TASR

Po niekoľkých úspešných ročníkoch vo verejnom priestore mesta Banská Bystrica mieri obľúbený festival aj do ulíc Malého Ríma. Svetlo a tieň splývajúce v jeden celok predvedú pôsobivé umenie.

„V trnavskom prostredí projekt neponúkne divákom prvoplánové povrchné svetelné show, ale predstaví súčasné vizuálne a svetelné umenie vo verejnom priestore historického centra,“ ozrejmuje OZ TRAKT na svojom webe. Občianske združenie sa zameriava na aktivity spojené s umením a kultúrou.

TRAKT verí v prienik súčasného umenia do verejného priestoru a úspešne ho realizuje cez interaktívne formy, inštalácie, digitálne eventy, projekcie… Podieľa sa na multimediálnych festivaloch po celom Slovensku.

Festival svetla a tieňa 2019 vzniká v spolupráci s mestom Trnava a Trnavským samosprávnym krajom. Malých aj veľkých láka na nezabudnuteľnú show.

Trnavské uličky dýchajúce históriou sa vďaka nemu stanú dejiskom multimediálnej prehliadky nových foriem umenia. Keďže sa jedná o hru svetla a tieňa, návštevníci si ju najlepšie vychutnajú po západe slnka.

Magické spojenie súčasného umenia a verejného priestoru si zdarma vychutnáme 20. septembra od 19:30 do 24:00.

„Festival svetla a tieňa plný nevšedných umeleckých zážitkov ti ukáže, aké jednoduché je zbúrať mestské hradby, ak sa dokážeš spojiť. Predvedie ti súboj tieňov za revu motorovej píly, jemnú interaktívnu hru svetla alebo projekcie na Mikulášskom námestí dotvárané animáciami v reálnom čase,“ lákajú organizátori na facebooku podujatia.

„Ak zatúžiš napojiť sa na umenie bytostne, môžeš sa ponoriť do svetelného sveta starých šamanov. Pomocou najmodernejšej VR technológie zažiješ ich tance s duchmi. Keď svetlá digitálnej imaginácie odznejú v mysli, otvorí sa ti príležitosť ovplyvniť zvukový súboj perúnskych bohov dažďa a hromu,“ dodávajú.

Festival chce poskytnúť priestor mladým neetablovaným umelcom a inšpirovať, vzdelávať a zabávať širokú verejnosť.

Ako uvádza OZ TRAKT, mladé umelecké projekty sa zamerajú na spojenie a spolupráce (viacgeneračné, multižánrové či medzidruhové), prepájanie, sieťovanie, konektivitu a hľadanie nových ciest.

Foto: ilustračné

Pripomeňte si s nami nezabudnuteľnú multimediálnu show v centre Trnavy vo fotogalérii. Je autorským dielom festivalu Lovely Experience a v Trnave nadchla malých aj veľkých.

Lovely Experience: Trnavská noc zážitkov
24
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM