Správy

Emmerov dom v Ružovom parku čaká obnova: Vzniknúť by tu mohla aj kaviareň

Mesto má plány obnoviť a opäť využívať Emmerov dom. K celkovej rekonštrukcii už bola vypracovaná projektová dokumentácia.

Ilustračný obrázok k článku Emmerov dom v Ružovom parku čaká obnova: Vzniknúť by tu mohla aj kaviareň
5
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Novú budúcnosť pre bývalé centrum voľného času, pôvodne Emmerov dom, v centre mesta našla trnavská radnica. Má už vypracovanú projektovú dokumentáciu na obnovu tejto kultúrnej pamiatky a súčasne podľa hovorkyne Veroniky Majtánovej chce určiť jej budúcu náplň.

Nové využitie

„Po rekonštrukcii by mal slúžiť ako priestor na reprezentačné účely s kultúrno-sociálnym rozmerom, ktorý zahŕňa napríklad aj aktivity pre seniorov. Uvažujeme tiež o kaviarni v časti krídla, ktorá spolu so sociálnym zázemím ideálne doplní oddychovú zónu zrekonštruovaného Ružového parku,“ uviedla pre TASR.

Po obnove sa stane výraznou dominantou priľahlého parku, ktorý nesie prívlastok po ružiach a v uplynulých mesiacoch prešiel zásadnou a takisto nákladnou rekonštrukciou. „Momentálne sme vo fáze získavania vyjadrení, stanovísk a rozhodnutí od správcov inžinierskych sietí a zainteresovaných inštitúcií k obnove objektu. Následne požiadame o stavebné povolenie,“ doplnila hovorkyňa.

Prečítajte si tiež

Obnova pamiatky

Projektová dokumentácia rešpektuje podmienky na obnovu národnej kultúrnej pamiatky a je spracovaná tak, aby poskytovala čo najväčšiu variabilitu priestorov do budúcna. Aktuálne sa časť využíva ako skladové priestory. Na budove sa pravidelne vykonávajú technické revízie a medzičasom sa uskutočnil aj doplnkový architektonicko-historický výskum, reštaurátorský prieskum a zameranie, ktoré sa stali východiskom pre projekt rekonštrukcie. Právoplatné stavebné povolenie by malo byť vydané v prvej polovici roku 2024, ďalší vývoj bude závisieť od rozpočtu a dĺžky trvania verejného obstarávania na dodávateľa stavby.

História budovy

Emmerov dom, v poslednom období známy ako Kalokagatia – centrum voľného času a ešte predtým ako Pioniersky dom, bol postavený medzi rokmi 1767 a 1784 ako záhradný pavilón tesne za hradbami mesta, nesie stopy baroka i klasicizmu. V 19. storočí bol majiteľom starosta Trnavy Ignác Emmer. Podľa múzejníčky Simony Jurčovej jeho syn Kornel urobil kariéru vo vysokej politike v Budapešti, tam sa oženil a usadil. Spísal závet, že odkáže vilu so záhradou mestu Trnava a Trnavčanom na kultúrne účely. Podmienkou bolo, aby jedna z trnavských ulíc niesla jeho meno. Emmerovou sa stala jedna z ulíc širšieho centra. Po jeho i manželkinej smrti nasťahovali do objektu v roku 1947 starobinec a o desať rokov časť priliehajúcej záhrady premenilo mesto na verejný park. Vysadili v ňom množstvo ruží a vila slúžila dlhé roky deťom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Obnovený Ružový park v Trnave
12
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM