Dominika Handzušová Futbal

Európska púť sa skončila: Spartak v nej prehral len jeden zápas!

Dvojmesačné účinkovanie v Európskej lige sa pre futbalový Spartak skončilo. V play-off stroskotal na FC Zürich. Doma mu podľahol 1:3, v odvete remizoval 1:1. Do ďalšej fázy sa tak prebojoval švajčiarsky tím.

Ilustračný obrázok k článku Európska púť sa skončila: Spartak v nej prehral len jeden zápas!
Zdroj: TASR

Trnavčania odohrali tento rok v pohárovej Európe až osem stretnutí. Najskôr vyradili v 1. kole maltských FC Hibernians, následne prešli aj cez gruzínsky FC Zestafoni a úspešne si počínali aj proti škótskemu St. Johnostone. Stroskotali až na Zürichu v play off rovnako ako pred tromi rokmi, keď im vystavil stopku ruský Lokomotiv Moskva (1:1 d, 0:2 v).

Nedostali veľa priestoru

Trnava sa už od úvodného výkopu snažila za výdatnej podpory svojich fanúšikov opatrne tlačiť dopredu. Konsolidovaná domáca obrana však hosťom nedala veľa priestoru, a tak sa hra sústredila prevažne v strede poľa. V 16. minúte si domáci vybojovali roh, Rikanov center však Buff umiestnil len do rúk Rusova.

Na druhej strane sa dobrým dôrazom prezentoval Janečka, ktorý v páde vysunul Mikoviča. Lopta sa po zaseknutí útočníka Spartaka obtrela o ruku jedného z brániacich hráčov v šestnástke, hlavný rozhodca však pokutový kop neodpískal. Postupom času naberala útočná kombinácia Zürichu na kvalite a pred Rusovom to niekoľkokrát vyzeralo nebezpečne.

V 29. minúte sklepol Chikhaoui pätičkou v šestnástke loptu Rikanovi, ktorý ju z jedenástky napálil len do dobre pripraveného Rusova. „Bíli andeli“ sa v závere polčasu ofezívne osmelili, domáci však boli silnejší na lopte a potvrdzovali to aj v defenzívnej činnosti.

Góly v úvode a závere polčasu

Zverenci Juraja Jarábeka nezachytili úvod druhého polčasu. V 48. minúte nechali príliš veľa priestoru domácemu kapitánovi Chikhaouimu, ktorý si loptu posunul až pred pokutové územie a prízemnou strelou prekonal Rusova – 1:0. Hosťujúca lavička zareagovala dvomi striedaniami, opraty stretnutia však naďalej držali pevne vo svojich rukách domáci. Najskôr vytiahol Rusov výborný zákrok proti zakončeniu Chermitiho z priameho kopu, následne zneškodnil aj ďalšiu tutovku Schönbächlerovi.

Trnave dochádzali sily, vypadol stred poľa. Zürich sa naopak snažil cez rýchlu kombináciu a následné zakončenie o zveľadenie náskoku, no nikam sa neponáhľal. Osem minút pred koncom mal čestný úspech na kopačke Jendrišek, jeho prízemná ľavačka však letela len tesne vedľa pravej žrde Da Costovej brány. Následne sa ešte zapotil aj Rusov, domáci zo sľubne vyzerajúcej šance však druhý gól nepridali. V samom závere potiahol loptu smerom k bráne Špalek a tá sa po jeho zakončení a odraze od jedného z domácich hráčov zatrepotala v sieti.

FC Zürich – Spartak Trnava 1:1 (0:0)

Góly: 48. Chikhaoui – 90.+2 Špalek.
ŽK: Siva, Jendrišek, Janečka (všetci Trnava),
rozhodovali: Madden – Chambers, Stevenson (všetci Škót.), 4252 divákov

Zürich: Da Costa – Koch, Kecojevič, Djimsiti – Buff (78. Rodriguez), Yapi, Rikan, Schönbächler (82. Brunner) – Chermiti, Chiumento, Chikhaoui (70. Etoundi) Trnava: Rusov – Siva, Bortel (74. Soungole), Tóth, Čonka – Janečka, Casado – Schranz (51. Kuzma), Cleber (56. Špalek), Jendrišek – Mikovič

Tisíc fanúšikov ešte nevideli

Juraj Jarábek, tréner Spartaka: „Vedeli sme, že na postup sme museli streliť minimálne tri góly. Bolo to veľmi ťažké, Zürich má kvalitné mužstvo. Naši chlapci podali dobrý výkon a za svoju európsku púť prehrali len jeden zápas, vonku ani jeden. Úžasný výsledok. Veľmi ďakujeme našim fanúšikom. Domáci priaznivci boli prekvapení, údajne ešte nevideli, aby prišlo zo Slovenska či inej krajiny podporiť svoj tím tisíc ľudí. Menom celého klubu im chcem poďakovať, boli úžasní.“

EL: Zürich - Spartak
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM