BTW Rôzne Správy

Festival Rotenstein sa presúva o rok! Rytieri bojujú s pandémiou ako my, ostávajú doma

18 kamiónov stredovekých rekvizít do Holíča tento rok nevyrazí. Organizátori najväčšieho rytierskeho festivalu pre situáciu s koronavírusom odlkladajú podujatie na máj 2021.  

Ilustračný obrázok k článku Festival Rotenstein sa presúva o rok! Rytieri bojujú s pandémiou ako my, ostávajú doma
Foto: Matúš Koprda / Zdroj: Hector

„Dlho sme dúfali, že prognózy s epidémiou naberú priaznivejší charakter, snažili sa myslieť optimisticky, ale vzhľadom na aktuálny vývoj nie je nad čím váhať. Rozhodli sme sa postaviť k situácii priamo, tvárou v tvár, zodpovedne a včas. Ako správni rytieri!," vyjadril sa k situácii Bystrík Holeček, jeden z hlavných zakladateľov festivalu Rotenstein.

"Bolo to ťažké rozhodnutie, ale ochrana zdravia je prvoradá a veríme, že návštevníci tento fakt prijmú. Zatiaľ nám prišli samé povzbudivé slová, ktoré si vážime. Môžeme sľúbiť, že o to viac energie vložíme do toho, aby sme o rok v Holíči otvorili festival v plnej sile a kráse,“ nestráca optimizmus Holeček.

Kam to dotiahli

Festival Rotenstein každoročne pritiahne do Holíča tisícky návštevníkov. Tento rok by ho čakala ôsma sezóna. „V súčasnosti bookujeme až 250 účinkujúcich z celého sveta. Nikto na Slovensku takýto veľký historický festival na zámku nerobí. Máme vlastnú agentúrnu zbrojnicu, drakov, kone, stolárske dielne, remeselníkov, šiatre do stredovekého táboriska. His­tórii, a najmä tej stredovekej, sa venujeme profesionálne,” upresňuje.

Atmosféra ako na futbale

Najviac mu vraj budú tento rok chýbať rytierske turnaje: ”Rytiersky turnaj na Rotensteine je rozhodne náš najkrajší zážitok roka. Má neuveriteľnú atmosféru. Transparenty, vlajočky a pokriky. Neskutočná energia ide z kotla ľudí, je to skoro ako na futbalovom zápase. Môj kolega Martin Tibenský, ktorý hrá na festivale postavu vojvodu Wittelsbacha,  má dokonca na Slovensku svoj osobný fanklub, čo je unikátna vec.” 

Aj Bystrík však stvárňuje na Rotensteine jeden z výrazných charakterov podujatia – pána Bertranda de Bezié, obratného, ale egoistického rytiera. “Rola komického záporáka ma baví. Je to skvelé odreagovanie sa po mesiacoch organizačných príprav na festival”, priznáva. Za novej situácie strávi sezónu skôr v civile. Historickú agentúru Hector, ktorú vedie, čaká náročná sezóna.

Pripravení na ťažkú sezónu

“História nás živí. Nie je to len sezónne hobby, či zábava na odreagovanie. Preto sa musíme so situáciou popasovať, prestaviť rozpočty a hľadať nové cesty. Nevzdávame sa. To ani náhodou! Najdôležitejšie je, aby sme boli zdraví. Veríme aj v ľudí, že nás na budúci rok podržia a prídu na Rotenstein 2021 v hojnom počte. Pripravili sme naozaj výnimočný festival a veľmi sa naň tešíme,” analyzuje situáciu, v ktorej sa nachádza agentúra, jej riaditeľ.

Náš tím je zvyknutý na záťaž, najmä tú fyzickú. Len brnenie, v ktorom bojujeme na koňoch, váži 30 kg.

Povzbudivé slová

Holeček priznáva, že ich tento stav trochu vyviedol z miery, podobne ako mnohých ďalších. Jeho receptom na prekonanie krízy je trpezlivosť, vynaliezavosť a dobrý tím.

V Hectore si hovoríme veci na rovinu a vieme, že to, čo sa teraz deje, bude raz len spomienkou, históriou. Vždy to tak bolo a bude to tak aj teraz.

"Veľa zdravia prajeme všetkým a dúfame, že sa cez leto stretneme s návštevníkmi či už v našej milovanej Trnave, alebo kdekoľvek nás vietor zaveje a okolnosti pustia,“ povzbudivo dodáva Holeček.   

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM