Monika Hanigovská Rôzne

FOTOREPORTÁŽ: Stredoveká prešovačka v Trnave ponúkla zážitky aj víno

Trnava ožila pod taktovkou Stredovekej prešovačky. Okrem dobových kostýmov, ochutnávky vín, ponúkla aj bohatý program. Pozrite si fotky i videá.

Ilustračný obrázok k článku FOTOREPORTÁŽ: Stredoveká prešovačka v Trnave ponúkla zážitky aj víno
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Návštevníci podujatia Stredoveká prešovačka zažili uplynulý piatok v Trnave na nádvorí Radnice zaujímavý program v duchu stredovekých tradícií a mohli napríklad ochutnať aj všakovaké vína.

Víno aj medovina

Nádvorie bolo rozdelené na dve časti. Prvá, bližšie pri radničnej bráne, slúžila na ochutnávku vín a jedla. V niekoľkých stánkoch núkali vinárstva svoje špeciality. „Som milovníkom dobrých vín, výber ma príjemne prekvapil. Domov beriem jednu fľašku červeného,“ povedal nám Trnavčan Milan. Stredovekú kulisu umocňovali aj predavači, ktorí boli oblečení v dobovom šatstve.

Prečítajte si:Mladá Trnavčanka vyrába originálne šperky: Počuli ste už o záušniciach?

Okrem vína bol v ponuke aj najstarší slovanský nápoj – medovina. Návštevníci si mohli na jazyku povaľkať aj medovinu z Dolnej Krupej, ktorá získala ocenenie ,,Najlepšia medovina na svete“. Vôňa vína sa na nádvorí miešala s rôznymi pečenými dobrotami, ktoré sa piekli v piecke priamo na mieste. Kulisu dotváral aj voz, ktorý stál v prvej časti nádvoria. Ten slúžil nielen ako pekná rekvizita, ale získal si aj pozornosť detí.

Aj stredoveké piesne

V druhej časti nádvoria sa odohrával bohatý kultúrny stredoveký program. Ten bol otvorený Dionýzom, bohom vína a vinohradníctva, úrody a plodnosti a Landsknechtami, ktorí dotvorili správnu atmosféru. Detailne vypracované oblečenie Landsknechtov, zbrane, či ženské ošatenie, na ktorom sa vynímali ozdôbky a tiež šperkárske ozdoby mužov, boli pastvou pre oči. Preniesli tak návštevníkov do dávnej minulosti. Vystúpila aj hudobná skupina Hundsfut, ktorá návštevníkom ponúkla klasické stredoveké piesne. Hudobný program bol doplnený aj vizuálne. Dievčatá začali šľapať hrozno, v duchu rytmických hudobných tónov.

Program sa menil v približne tridsaťminútových intervaloch. Pričom hudobná skupina Hundsfut sa ukázala návštevníkom až trikrát. Publikum sa zapojilo do deja niekoľkokrát. Súťažilo sa v držaní vínneho sudu. Mlsné jazýčky si zase mohli do sýta naberať hroznovú čerstvú šťavu priamo do pohárov. „Mne a dievčatám sa štavička určite pozdáva, moja mladšia dcéra, Lucka si išla ešte nabrať. Budem ju však musieť stopnúť, aby sme neobchádzali stále toalety,“ smiala sa mladá mamička, ktorá tiež zavítala na akciu.

Zážitkom však bolo vystúpenie s názvom Landsknechstá strelecká paráda. Došlo pri ňom na strelecké ukážky. Návštevníci podujatia mali postarané o nevšedný zážitok. Záver programu ovládol Landsknechtský výcvik pikanierov, keď vo večerných hodinách predviedli pochod s bojovými výkrikmi. Program ukončil nočný rozlúčkový prípitok s odborným komentárom. Pozrite si v našej galérii fotoreportáž z podujatia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

VIDEO: Ako to vyzeralo na Stredovekej prešovačke
3
Galéria
FOTO: Stredoveká prešovačka v Trnave ponúkla všakovaké zážitky
20
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM