Futbal

Futbalisti Spartaka boli blízko k postupu: S Austriou však vypadli po penaltách

Trpkú príchuť mal veľký zápas pre futbalistov Spartaka Trnava. Tých delili od postupu do 4. predkola Európskej ligy len tri minúty. Napokon vypadli po penaltách.

Ilustračný obrázok k článku Futbalisti Spartaka boli blízko k postupu: S Austriou však vypadli po penaltách
Zdroj: TASR

Futbalisti Spartaka Trnava nezvládli odvetu 3. predkola Európskej ligy UEFA 2016/2017 s Austriou Viedeň. Po víťazstve 1:0 na pôde rakúskeho súpera prehrali doma pred vypredaným Štadiónom Antona Malatinského rovnakým pomerom 0:1. O postup do play off ich pripravil až jedenástkový rozstrel, v ktorom podľahli 4:5.

Obrovská šanca na začiatku

Slovenský futbal má v tohtoročnej edícii európskych pohárov už len jedného zástupcu – AS Trenčín, ktorý sa po vypadnutí v 3. predkole Ligy majstrov s Legiou Varšava pokúsi o prienik do skupinovej fázy cez play off EL. Žreb dvojíc play off EL sa uskutoční v piatok 5. augusta o 13.00 vo švajčiarskom Nyone, zápasy tejto fázy sú na programe 18. a 25. augusta.

Spartak mohol postupové misky váh ešte viac nakloniť na svoju stranu už v 2. minúte, Tambe však v sólovom úniku zoči-voči Almerovi namieril trestuhodne iba vedľa ľavej žrde. K svižnému tempu odvetného duelu prispeli v úvode aj hostia. Austria v 5. minúte kontrovala nebezpečným priamym kopom Grünwalda, ktorý Jakubech s vypätím všetkých síl vyškriabal na roh. Hra sa postupom času upokojila, hralo sa medzi šestnástkami, Schranzovmu trúfalému pokusu v 16. minúte chýbala presnosť.

Gól v 88. minúte

Spartak pohrozil príležitosťou Haliloviča, ktorý však obrana hostí zblokovala a následne Tambe pri výskoku fauloval Almera. Na opačnej strane mohol otvoriť skóre Grünwald, ale v dobrej pozícii minul bránu. V 41. minúte Halilovič poriadne natiahol brankára rakúskeho tímu, vo vyrovnanom prvom polčase však vypredané tribúny gól nevideli. Časomer ukrojil len 30 sekúnd z druhého dejstva a Trnavčania mohli potrestať zaváhanie hosťujúcej obrany vyplývajúce z aktívneho pressingu Haliloviča, ale Schranz po jeho prihrávke vystrelil z jedenástich metrov vysoko nad bránu.

Bola to však Austria, ktorá potrebovala skórovať a v 66. minúte od toho nebola ďaleko. Domáca obrana si nedala pozor na dovtedy neškodného Kayodeho, pred ktorým musel zatiahnuť „ručnú brzdu“ vybiehajúci Jakubech a faulom tesne za šestnástkou zažehnať gólovú situáciu. Spartak mal šťastie aj po následnom priamom kope Grünwalda, ktorý poslal loptu do brvna. Rakúšania vycítili šancu a vsadili všetko na jednu kartu. V 76. minúte ešte podržal Spartak reflexívnym zákrokom Jakubech, no v 88. minúte bol prikrátky na hlavičku striedajúceho Friesenbichlera, ktorý poslal zápas do predĺženia.

Kapitán nedal šancu ani penaltu

V 97. minúte Horník neubránil Kayodeho, ktorý na päťke otočený chrbtom k bráne namieril na šťastie pre domáci tím len do miesta, kde stál pripravený Jakubech. Slovenský tím sa v predĺžení stiahol do obrannej ulity a nechal tvoriť súpera, ten sa však nehnal do bezhlavej ofenzívy. V 110. minúte sa do úniku dostal Mikovič, ale tiesnený nezvládol koncovku a kopol loptu vedľa brány. V predĺžení ani jedno z mužstiev nechcelo urobiť chybu a tak o postupe rozhodla až penaltová lotéria. V nej ako jediný neuspel v záverečnej piatej sérii domáci kapitán Mikovič, ktorého pokus Almer zneškodnil a vychytal Austrii miestenku v play off.

Hlasy po zápase

Miroslav Karhan, tréner Trnavy: „Prevláda sklamanie, pretože sme boli veľmi blízko. Začali sme vynikajúco, hneď v druhej minúte sme mali veľkú šancu. Vyvíjalo sa to tak, ako sme chceli. Austria vsadila v závere na vysokých hráčov, nakopávané lopty a z toho sme napokon dostali gól. Predĺženie sme zvládli, čakali sme na nejaký brejk a ten prišiel, ale Martin Mikovič ho nepremenil. Penalty sú už len lotéria. Škoda, boli sme blízko k postupu. Chlapcom som však pred zápasom povedal, že bez ohľadu na to či postúpime alebo nie chcem, aby im ľudia zatlieskali. To sa stalo, takže ťažko im niečo vyčítať. S pôsobením v Európskej lige môžeme byť spokojní, pre takéto zápasy sa oplatí hrať futbal.“

Martin Mikovič, kapitán Trnavy: „Vstúpili sme do zápasu excelentne šancou Tambeho, ktorú sme však nepremenili. Až do 88. minúty sme súpera držali na dištanc, gól nám strelil po skrumáži. V niektorých momentoch nás síce dostávala Austria pod tlak, ale nebola lepším tímom, skôr šťastnejším. Išli sme na dno síl a sme smutní, že sme vypadli. Musíme sa však rýchlo postaviť na nohy a zbierať body v lige. Rozstrel? Každý hovorí, že je to lotéria, ale pravda je, že som to nezvládol a preto vypadávame. Na nič sa nevyhováram, chcel som byť hrdina a teraz som, ani nechcem povedať čo…“

Erik Jirka, stredopoliar Trnavy: „Je to určite veľké sklamanie. Chceli sme postúpiť a myslím si, že sme na to aj mali. Súper dal gól prakticky z ničoho. Všetci sme išli na maximum, škoda, že sa nám nepodarilo streliť víťazný gól. V rozstrele sme si verili, všetci piati sme trénerovi povedali, že ideme kopať. Žiaľ, Miki nedal, ale taký je futbalový život. Chceli sme našim fantastickým divákom spraviť radosť postupom, čo sa nám nepodarilo. Napriek tomu verím, že pri nás budú stáť aj naďalej.“

zdroj hlasov po zápase: rtvs, tasr

Odveta Európskej ligy v Trnave: Spartak skončil po penaltách
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM