Kultúra

Galéria rekonštruuje časť priestorov: Sochy Jána Koniarka sa vydajú na turné

Žitnoostrovské múzeum v Dunajskej Strede bude prvou zo zastávok výstavného turné sôch Jána Koniarka po slovenských kultúrnych inštitúciách.

Ilustračný obrázok k článku Galéria rekonštruuje časť priestorov: Sochy Jána Koniarka sa vydajú na turné
Zdroj: TASR

Trnavská galéria, ktorá je po umelcovi pomenovaná, rekonštruuje podľa riaditeľa Vladimíra Beskida časť budovy, kde je expozícia zakladateľa moderného slovenského sochárstva inštalovaná. Preto sa rozhodli využiť príležitosť a namiesto uloženia do depozitu chcú diela Koniarka v tom čase predstaviť aj v iných regiónoch.

V Dunajskej Strede bude výstava od 20. februára do 29. marca. Nasledovať bude Múzeum Vojtecha Löfflera v Košiciach v termíne od 2. apríla do 3. mája a potom Oravská galéria v Dolnom Kubíne od 18. júna do 6. septembra. Na jar 2021 by si mali Koniarkove diela pozrieť aj v Hodoníne v rámci kultúrnej výmeny, keď do Trnavy príde výstava sôch Frantu Úprku.

„Rekonštrukciu nového krídla našej Koppelovej vily sme začali v októbri a plánovaná je až do roku 2021,“ uviedol Beskid.

Do putovnej výstavy Galéria Jána Koniarka zaradila zhruba dve desiatky sochárových, väčšinou bronzových, diel, pochádzajúcich z vlastnej zbierky i z výpožičky. Doplnené budú niekoľkými kresbami a veľkorozmernými „printmi“ monumentálnych Koniarkových realizácií, ktoré inak prezentovať nedokážu.

„Je to napríklad Pomník padlým a Pomník Antona Bernoláka v Trnave či Pomník Jána Hollého v Borskom Mikuláši,“ doplnil Beskid.

Galéria nesie meno Jána Koniarka, ktorý tvoril i zomrel v Trnave, od roku 1978, keď si pripomenula 100. výročie jeho narodenia. V roku 2007 bola otvorená súčasná expozícia Sochár Ján Koniarek.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM