Dominika Handzušová Rôzne

Grafické štúdio Pergamen opäť úspešné: Z Tokia doviezlo zlato a bronz

Na medzinárodnej súťaži venovanej obalovému dizajnu získalo štúdio Pergamen z Trnavy dve ocenenia. Na Pentawards 2014 v Tokiu im boli udelené zlaté ocenenie v kategórii Potraviny a bronzové v kategórii Luxusný tovar.

Ilustračný obrázok k článku Grafické štúdio Pergamen opäť úspešné: Z Tokia doviezlo zlato a bronz
Zdroj: Dnes24.sk

Pentawards je jedným z najprestížnejších medzinárodných ocenení vo svete obalov. Víťazné príspevky už ôsmy rok vyberala medzinárodná porota zložená z odborníkov na obalový dizajn z Európy, Ameriky a Ázie. Pergamen spomedzi 1500 prihlásených prác z 53 krajín piatich kontinentov získal hneď dve ocenenia.

Gold Pentaward 2014

Prvou z takto vysoko hodnotených prác bola etiketa pre minimliekareň Malý gazda, ktorá vyrába jogurty z farmárskeho kravského alebo ovčieho mlieka. Logo s malým chlapcom zachytáva dávny moment v pamäti a vyvoláva emócie spojené s návratom do detstva. „Našou úlohou bolo navrhnúť logotyp a obaly pre mliekareň, ktorá je hrdá na veľký podiel ručnej práce a starostlivosť, ktorú venuje spracovaniu mlieka,“ uviedol kreatívny riaditeľ štúdia Pergamen Juraj Demovič. „Limitovaný rozpočet nám neumožňoval vytvoriť ilustrácie, ktoré by odlišovali jednotlivé druhy jogurtov. Preto sme sa rozhodli pre jednoduchú kresbu logotypu s veľkou farebnou plochou, ktorá umožňuje meniť farby loga podľa príchutí,“ dodal Demovič.

Bronze Pentaward 2014

Ocenenie kategórii Luxusný tovar patrí etiketám pre vinárstvo Chateau Rúbaň. Ide o nové vinárstvo zo strekovského vinohradníckeho rajóna, jednej z najlepších vinohradníckych oblastí na Slovensku. Jeho identitu charakterizujú etikety zdôrazňujúce pôvod vína a terroir. Logo, štylizovaný peň s písmenom R uprostred, odkazuje na región a názov obce Rúbaň (rúbanisko). „Kresby sme navrhli tak, aby už dvojica fliaš vína jednej odrody vytvorila panorámu typickej rovinatej krajiny južného Slovenska. Na každej etikete je niečo, čo charakterizuje tento región – tradičná studňa, ovocné stromy, malá železničná stanica a podobne. Minimalistická kompozícia detailných kresieb vystihuje južanskú atmosféru pomaly plynúceho času,“ povedal Demovič.

Toto ocenenie nie je prvou medzinárodnou známkou uznania, ktoré štúdio Pergamen dostalo. Doteraz získalo niekoľko ocenení Red Dot Design Award, dve ocenenia Gold Pentawards (v roku 2013 Zlaté ocenenie z Barcelony za nový dizajn fliaš nápoja pre deti v konkurencii vyše 1415 obalov zo 49 krajín), tiež tri čestné uznania v Národnej cene za dizajn a veľa ďalších slovenských i medzinárodných ci­en.

Foto: pergamen.sk

Pentawards 2014
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM