Správy

Hodnotili transparentnosť slovenských miest: AKO dopadla Trnava?

Transparency International Slovensko zverejnil hodnotenie stovky slovenských samospráv. Trnava sa môže pochváliť zlepšením.

Ilustračný obrázok k článku Hodnotili transparentnosť slovenských miest: AKO dopadla Trnava?
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Mestá sa v poskytovaní a sprístupňovaní informácií opäť zlepšili. Posun k väčšej transparentnosti v treťom hodnotenom období v rade zaznamenal najnovší rebríček Transparency International Slovensko (TIS), hodnotiaci 100 najväčších slovenských miest a mestských častí.

Pozorujú zlepšenie

„Priemerné hodnotenie sa posunulo na 63 percent, teda o šesť percentuálnych bodov, zlepšenie pritom nastalo v drvivej väčšine hodnotených indikátorov,“ uviedli zástupcovia TIS na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Analytik TIS Ľuboš Kostelanský v rámci celového hodnotenia upozornil, že najlepšie zvládnuté oblasti pri poskytovaní a sprístupňovaní údajov i zapájania verejnosti do rozhodovaní samospráv sa týkajú informovanosti o rokovaní mestských zastupiteľstiev či možnosti participatívneho rozhodovania o rozpočtových výdavkoch. „Naopak, najväčšie medzery sú v prípade zverejňovania etických pravidiel volených zástupcov či informácií o predaji a plánovaní predaja mestského majetku,“ dodal analytik.

Lepšie je na západe

O niečo lepšie výsledky dosiahli v hodnotení mestá na západe Slovenska, takisto mestá vedené od roku 2018 novými primátormi a tiež tie mestá, na ktorých čele stoja ženy. Detailné výsledky sú zverejnené na webe TIS.

Transparentnosť miest merala TIS pomocou 109 indikátorov v 11 oblastiach. Východiskom boli najmä webové stránky či dotazník zaslaný radniciam, rovnako pri hodnotení prihliadali na dáta o súťažiach z Elektronického kontraktačného systému. TIS zostavuje rebríček transparentnosti samospráv od roku 2010 s dvojročnou periodicitou, najnovšie hodnotenie vychádza až po štyroch rokoch.

A ako dopadla Trnava?

Prečítajte si tiež

Trnavské zlepšenie

Trnava sa v porovnaní s rokom 2020 zlepšila o tri priečky a dostala sa na 14. miesto.

„Od roku 2014, keď sme ako mesto so 49 percentami obsadili až 42. miesto a dostali známku C, sa dnes tešíme z hodnotenia A- a skóre 74 percent,“ informuje mesto Trnava s tým, že magistrátu sa darilo aj v rámci osmičky krajských miest: „Predbehla ju iba Banská Bystrica a štyri z piatich mestských častí Bratislavy.“

Keď porovnáme Trnavu a víťazné Partizánske, Malý Rím má o štyri percentá lepšie hodnotenie prístupu verejnosti k informáciám.

„Za transparentnosť rozpočtu a zmlúv sme dosiahli sto percent, Partizánske 88. Od roku 2014 sa Trnava zlepšila v celkovom hodnotení slovenských miest až o 25 percent,“ dodáva mesto Trnava.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM