Monika Hanigovská Rôzne

Horúčavy zasiahli aj trnavský útulok: Psíkov púšťajú k bazénikom, zmenili im režim

V trnavskom útulku venujú v týchto dňoch zvieratám zvýšenú pozornosť. Pretrvávajúce vysoké teploty si vyžiadali prijatie opatrení.

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy zasiahli aj trnavský útulok: Psíkov púšťajú k bazénikom,  zmenili im režim
5
Galéria
Zdroj: TASR

S horúčavami bojujú v týchto dňoch nielen ľudia, ale aj zvieratá. A to aj tie v Útulku Trnava, kde sme zisťovali, ako sa tam s vysokými teplotami vyrovnávajú. Ako sme sa dozvedeli, horúčavy si vyžiadali rôzne opatrenia, ku ktorým zamestnanci útulku pristúpili.

Venčenie dostalo stopku

Horúce počasie trápi aj zvieratá. My sme sa zamerali na tie v trnavskom útulku. Ako tam prežívajú tieto tropické dni? „Tieto horúčavy sú nepríjemné nielen pre ľudí ale aj pre psov. Hlavne ich nevenčíme, lebo v týchto horúčavách nie je dobré zaťažovať organizmus,“ povedal Igor Horváth z trnavského útulku.

Zdroj: Igor Horváth

Okrem dočasného stopnutia venčenia sa počas týchto dní snažia dobrovoľníci v útulku prítomných štvornohých miláčikov osviežovať. „Naším psíkom počas dňa podávame veľmi často čerstvú vodu, ktorú teda aj veľmi často meníme… Taktiež nezabúdame psom tieniť. Ako tienidlá používame prevažne obrusy, ktorými zakrývame koterce. Slnko tak nesvieti priamo na psíkov a takto sa dokážu ukryť pred nepríjemnou páľavou,“ prezradil nám I. Horváth. Počas horúcich dní sú tiež psi vypúšťaní do areálu útulku, kde nájdu tieň, trávu aj bazéniky s vodou.

Zdroj: Igor Horváth

Rady pre psíčkarov

Pracovník trnavského útulku pre náš spravodajský portál ďalej prezradil, ako môžeme pomôcť aj bytovým havkáčom počas horúceho počasia. „Odporúčame často vymieňať vodu a to aj vtedy, ak pes nemá prázdnu misku. Voda sa totiž veľmi rýchlo prehreje. Dôležitý je aj plán venčenia. Odporúčame skôr ísť venčiť ráno, ako vtedy, keď je už slnko rozpálené. Pes je potom oveľa živší a vďačnejší.“

Podľa jeho slov je taktiež potrebné sa venovať samotnej ploche, po ktorej pes behá. Rozpálený asfalt a betón dokáže ľahko spáliť psie labky.

Útulok však podľa vlastných slov aktuálne nebojuje len s vysokými teplotami ale aj nedostatkom dobrovoľníkov „V dnešnej dobe nám chýbajú dobrovoľníci, takže sa bojíme, či to utiahneme. Nedostatok ľudí by v konečnom dôsledku mohli pocítiť samé zvieratá a to v podobe kratších vychádzok," povedal pracovník útulku. Podľa jeho slov sa môžu záujemcovia hlásiť priamo na fb stránke útulku.

OBRAZOM: Aj takto pomáha trnavský útulok v horúčave psom
5
Galéria
Zdroj: Igor Horváth

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM