han Správy

Hrozivý scenár podľa analytikov: Trnava bude na tom podobne ako NITRA!

Aktuálna situácia s počtom nakazených ľudí na COVID-19, a takisto aj počty hospitalizovaných pacientov neustále stúpa na celom Slovensku. A ani Trnava nie je výnimkou!

Ilustračný obrázok k článku Hrozivý scenár podľa analytikov: Trnava bude na tom podobne ako NITRA!
Zdroj: www.pixabay.com

V prvom rade treba pripomenúť, že súčasný stav pandémie v našej krajine sa vymkol spod kontroly. Už niekoľko dní sledujeme situáciu v Nitre, kde pandémia ukázala svoju pravú tvár. Lenže, keď si myslíte, že Trnava tak nedopadne, mýlite sa.

Odhady expertov

Sociálne siete zaplavili davy „odborníkov“ na koronavírus, ale analytici prinášajú dennodenne prvotriedne informácie, ktoré sa, v drvivej miere, potvrdia. No, a dnes na Facebooku prišli s tým, že od zajtra (čiže utorka 12. januára) bude v „červených“ číslach aj Trnava. Ich príspevok nesie názov: Hitparáda okresov v incidencii na 10-tisíc obyvateľov.

Čo je to incidencia?

Incidencia je štatistický číselný termín, ktorý udáva výskyt určitého javu na 100, 1000, 10 000 atď. ľudí v určitom čase. „Vieme, že nie na 100-tisíc obyvateľov, ale tie čísla sú hrozné. Takto na 10-tisíc je to lepšie vizuálne. Nemecko chce dať deti do škôl a ideálne byť s úrovňou na čísle 25. Ale na 100-tisíc obyvateľov. My tam nie sme ani pri prepočte na 10-tisíc!“ uvádzajú analytici z Dáta bez pátosu.

„Okresy máme červené, kde je hodnota viac ako 50. Je tam 5 krajských miest. Plus: Trnava a Žilina tam budú zajtra. Prešov už asi nikdy, dobré pre nich. Zelených okresov s hodnotou pod 20 je málo,“ pokračuje status.

Majú obavu

„Jednej veci sa fakt obávame. Že tie fabriky, kam sú zvážaní ľudia v autobusoch, autách, prípadne vlakoch v mestách: Bratislava/ŽI­lina/Nitra/Trna­va sú problém. Jaguár s viac ako 1,5% pozitivitou pracovníkov zistených pred 2–3 dňami, ktorí ešte pred pár dňami boli na smene nie je dobrá správa. Zvlášť po testovaní antigénom, kde by sme asi mali pozitívnych násobiť dvoma?“ strachujú sa.

Korona-inkubátor

S dátami to títo experti vedia dobre, preto aj ich ďalšia štatistika hovorí jasnou rečou: „Štatistika: Ak máte v 100-tisícovom meste 3% pozitívnych a nacpete akýchkoľvek 25 ľudí do autobusu, tak je vyše 50% šanca, že 1 z nich to má. Ak je vonku zima, v autobuse sa kúri, cesta je tak okolo hodinky tam a potom späť a cestujúci nemajú po celý čas respirátor ffp2 a vyššie, tak je z autobusu “CORONA inkubátor”. Ak to opakujete 5-krát do týždňa, tak bude problém.“

Majú riešenie

To, že analytici netvrdia len jednu stranu mince, ale aj druhú, svedčí ich rada pre odborníkov ako hroziacu situáciu vyriešiť. „Testovanie 3-krát za 10–12 dní všetkých pracovníkov. Keď sa dostanú na hranicu pod 0,5% možnosť práce. Dovtedy zavreté. Ideálne na to boli sviatky, niekto to pánovi Mikasovi vyhovoril. Všetkým, ktorí už COVID-19 mali (krvný test na antibodies) alebo sú negatívni alebo sú očkovaní treba asi dať COVID-PASS. V Nitre takých už bude cez 10% = ľudí zistených testami,“ píšu.

Samozrejme, že ku príspevku je aj kompletná tabuľka s okresmi. Tú nájdete v obrázku. Taktiež si ich obavu môžete pozrieť na tomto medzinárodnom webe, kde zhromažďujú všetky relevantné dáta o koronavíruse.


FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

HITPARÁDA OKRESOV V 7D INCIDENCII NA 10 TISÍC / pointa dole Ja viem, že nie na 100 tisíc obyvateľov, ale tie čísla sú...

Posted by Dáta bez pátosu on Monday, January 11, 2021
Zdroj: trnava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM