Júlia Vargová Rôzne

Jaskyňa Driny oslavuje 90-ku: K výročiu jej objavenia pripravili lákavý program

Deväťdesiate výročie objavenia jaskyne Driny bude sprevádzané zaujímavým programom. Ten nás čaká už cez víkend.

Ilustračný obrázok k článku Jaskyňa Driny oslavuje 90-ku: K výročiu jej objavenia pripravili lákavý program
12
Galéria
Zdroj: TASR

O podujatí informovala Slovenská speleologická spoločnosť (SSS) na svojej stránke. Oslavy 90. výročia objavenia jaskyne Driny začnú v sobotu 28. septembra o 10:00 v Kultúrnom dome Smolenice.

Pripravená je výstava historických fotografií a prednáška o histórii objavovania, ktorú pripravilo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva.

Milovníkov turistiky potešia dve terénne exkurzie:

  • Náučný chodník Smolenický kras (nenáročná exkurzia s výkladom)
  • Po stopách objaviteľov (nenáročná exkurzia vhodná aj pre deti a čiperných dôchodcov)

Súčasťou druhej exkurzie je vstup do neprístupnej jaskyne. Slovenská speleologická spoločnosť však upozorňuje, že je potrebné mať staré veci, čelovky a pevnú obuv.

Pre účastníkov akcie je pripravený zvýhodnený vstup do jaskyne Driny aj ukážka jaskyniarskej techniky na povrchu. Naplánovaný je aj mimoriadny vstup do múzea Molpír.

„Živú aj neživú prírodu Vám predstavia Lesy SR, Štátna ochrana prírody SR, Správa slovenských jaskýň, Slovenská speleologická spoločnosť,“ uvádza SSS na svojom webe.

Podzemná perla Malých Karpát

Ako uvádza na svojej stránke Správa slovenských jaskýň (SSJ), Driny je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku a jednou z hlavných turistických atrakcií Malých Karpát.

„V porovnaní s našimi ostatnými sprístupnenými jaskyňami, v ktorých zväčša prevládajú mohutnejšie podzemné priestory, predstavuje sústavu užších puklinových chodieb, avšak s čarokrásnou kvapľovou výzdobou,“ opisuje SSJ.

Do jaskyne sa dostanete od utorka do nedele vždy v časoch 10:00, 11:30, 13:00 a 14:30. Prehliadkový okruh má dĺžku 450 m a pobyt v jaskyni trvá asi 35 min.

Foto: ilustračné

Jaskyňa Driny
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM