Správy

Jediná na Slovensku: UCM otvorí Európske centrum, posilní vzdelávanie učiteľov

Katedra politických vied na Fakulte sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave otvorí Európske centrum občianskej excelentnosti (ECCE).

Ilustračný obrázok k článku Jediná na Slovensku: UCM otvorí Európske centrum, posilní vzdelávanie učiteľov
Zdroj: UCM v Trnave

Jeho cieľom je posilniť vzdelanie v oblasti európskej demokracie prostredníctvom vzdelávania stredoškolských učiteľov.

Podľa riaditeľky centra Tatiany Tökölyovej čelí Európska únia náročným udalostiam, ktoré odhaľujú vnútorné problémy spoločnosti. „Rastúci populizmus, často spojený so šírením dezinformácií a propagandy, nacionalistické tendencie a euroskeptické postoje sa v našej spoločnosti posilňujú, čo dokazujú viaceré prieskumy,“ povedala Tökölyová.

Posledná možnosť

Stredoškoláci študujú na školách rôzneho zamerania bez rozšíreného učiva dejepisu či občianskej výchovy. „Len zlomok z nich bude pokračovať v štúdiu politických či európskych vied. Preto je stredná škola poslednou možnosťou, ako mladých ľudí systémovo vzdelávať v oblasti občianskych kompetencií,“ zdôvodnila Tökölyová potrebu podpory stredoškolských učiteľov pri rozvíjaní ich odbornosti a kompetencií v oblasti EÚ a demokratického občianstva.

Prečítajte si tiež

Odborníci z ECCE budú učiteľov vzdelávať viacerými spôsobmi. Patria medzi ne najmä prednášky, workshopy a okrúhle stoly. Vzniknú aj komplexné príručky, ktoré pri vyučovaní pomôžu aj po skončení projektu. Témami prednášok a workshopov budú aktuálne problémy spojené s krízou demokracie v EÚ.

Jediná na Slovensku

Projekt podaný v rámci výzvy ERASMUS+ ECCE European Center of Citizenship Excel-lence získala Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave ako jediná na Slovensku. Okrem prednášok, workshopov či príručok pre stredoškolských pedagógov obsahuje projekt aj ďalšie aktivity, na ktorých sa budú priamo podieľať učitelia spolu s medzinárodným tímom ECCE.

Vznikne nová webová stránka Európskeho centra pre občiansku excelentnosť, ktorá bude publikovať aktuálne informácie o aktivitách projektu a výstupy sprístupní širokej verejnosti. Poskytne tiež online komunikačnú platformu na konzultácie o odborných alebo metodických záležitostiach. Vzdelávať sa bude môcť každý, kto chce rozvíjať svoje občianske kompetencie. Mnohé aktivity preto budú pokračovať aj po samotnej realizácii projektu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM