Lucia Lauková Rôzne Správy

Jej srdce bije už 290 rokov: Čakajú nás špeciálne výstupy na Mestskú vežu

V rámci tohto jubilea sa budú konať výnimočné výstupy do veže s Karolom Nemčekom, ktorého rodina sa o hodinový stroj stará posledných sto rokov.

Ilustračný obrázok k článku Jej srdce bije už 290 rokov: Čakajú nás špeciálne výstupy na Mestskú vežu
11
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Hodiny Mestskej veže bijú už 290 rokov. Ako informuje Región Trnava, v rámci tohto významného jubilea sa budú konať komentované výstupy na Mestskú vežu s hodinárom Karolom Nemčekom.

„Budete si môcť vyskúšať natáčanie hodín a zároveň sa dozviete všetky detaily o tom, ako hodinový stroj funguje. Taktiež vám porozpráva rôzne historky zo života vo veži rodiny Nemčekovcov,“ priblížil portál.

História hodín

K hodinám Mestskej veže sa viaže zaujímavá história. „Písal sa rok 1574, keď murársky majster Jakub písomne vyhlásil, že vežu, ktorú začal stavať na rohu námestia, dokončí. Prvé hodiny v nich osadili už v roku 1590, tie sa však nezachovali,“ uvádza Región Trnava.

„Druhý hodinový stroj zostrojili v roku 1729 a pochádzal z dielne významného Franza Langa. Fungujú dodnes bez akéhokoľvek elektrického pohonu. Jeho hnacou silou sú už generácie ruky pánov trnavského času z rodu Nemčekovcov,“ prezradil portál.

Komentované výstupy na Mestskú vežu budú 17. januára a 21. februára vždy o 17.30 h. Výstup bude trvať 1,5 hodiny, počet miest je limitovaný na 15 osôb, preto je potrebné si vopred zarezervovať svoje miesto v Turistickom informačnom centre – Región Trnava.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

OBRAZOM:  Trnavská dominanta ukrýva mnoho zaujímavostí
11
Galéria
Foto: Dominika Handzušová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM