Komunálne voľby

Jozef Viskupič v ROZHOVORE pred voľbami: Je toho stále dosť, čo máme chuť dokončiť

V jesenných komunálnych voľbách sa o post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bude uchádzať aj súčasný predseda TTSK Jozef Viskupič.

Ilustračný obrázok k článku Jozef Viskupič v ROZHOVORE pred voľbami: Je toho stále dosť, čo máme chuť dokončiť
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Jozef Viskupič kandiduje za koalíciu OĽANO, Nova, Kresťanská únia, Zmena zdola, SaS, KDH, Spolu, Šanca, ODS, Za ľudí, Sme rodina, OKS, DS, Maďarské fórum. Rozhovor s Viskupičom je súčasťou seriálu rozhovorov s kandidátmi na predsedu TTSK.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu Trnavského samosprávneho kra­ja?

Z plánov, ktoré sme mali pred piatimi rokmi, sa nám podarili mnohé zrealizovať. Hovoria za nás konkrétne výsledky. Okrem iného ma teší, že sme zlepšili imidž kraja a dali sme nový impulz rozvoju občianskej spoločnosti a komunitného života.

Z rôznych dôvodov, pandémia aj vojna, je toho stále dosť, čo máme chuť dokončiť. Od zodpovednosti sa neodchádza a my sme pripravení ísť ďalej.

Spolu s tímom sme nazbierali aj spätnú väzbu a nové nápady. Máme chuť ich naplniť. Navyše, posilnení skúsenosťou z pandémie cítime zodpovednosť previesť kraj aj energetickou krízou.

Špeciálne v tomto čase nemôžeme odovzdať samosprávu Smeru, Hlasu alebo extrémistom. Pamätáme si na ich pôsobenie v minulosti. Vieme si predstaviť, kde by ju doviedli.

Je preto prirodzené o dôveru obyvateľov požiadať opäť. Kandidujem s podporou širokého spektra demokratických strán a hnutí, ktoré sa zhodli aj na štyridsiatke spoločných kandidátov na krajských poslancov. Sme zárukou odvážnych rozhodnutí a silnejšieho kraja.

V akom stave sa podľa vás nachádza Trnavský kraj, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?

Tak, ako sme si s tímom predsavzali, symboly nečinnosti a časy zakrývania si očí pred problémami sú preč. Výrazne sme zlepšili finančné zdravie. To nám umožnilo investovať do výstavby cyklotrás, modernizácie športovísk, rekonštrukcií ciest a mostov alebo kompletnej obmeny techniky na správu a údržbu komunikácií.

Nebáli sme sa ani dlho odkladaných výziev.

Po troch rokoch náročnej prípravy opravujeme most cez Váh v Hlohovci. V budove po neslávne známom resocializačnom zariadení Čistý deň sme otvorili moderné centrum sociálnych služieb a napriek pandémii sme ‚rozlietali‘ letisko v Piešťanoch.

Príležitosťou na ďalšiu modernizáciu kraja je efektívne čerpanie nových európskych zdrojov, na ktoré sa pripravujeme aj v spolupráci so samosprávami a sociálno-ekonomickými partnermi. Nemôžeme zopakovať chyby zo začiatku prechádzajúceho programového obdobia.

Výzvou ostáva napríklad dokončenie integrácie verejnej dopravy s Bratislavským krajom, prostredníctvom čoho chceme zatraktívniť komfortné a ekologické cestovanie.

Akým problémom Trnavský kraj čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?

Aktuálne čelíme vysokým cenám energií. V priebehu roka sme na tento účel uvoľnili už takmer 750-tisíc eur. Vďaka rozumnému hospodáreniu máme v rozpočte rezervu a sme pripravení zimu zvládnuť. Opierame sa pri tom aj o benefity z predvídavých investícií do znižovania energetickej náročnosti budov, ktoré sme zrealizovali v predchádzajúcich rokoch. Aktuálne vymieňame 12 starých kotlov v rôznych našich organizáciách za ekologické teplovzdušné čerpadlá. Pripravujeme aj spoločné verejné obstarávanie energií pre organizácie.

Mladých učiteľov alebo zdravotníckych pracovníkov sa snažíme udržiavať v kraji prostredníctvom motivačných príspevkov. Ambulantnú sféru posilníme vytvorením siete vlastných zdravotníckych stredísk, kde budeme poskytovať starostlivosť v nedostatkových špecializáciách, ako napríklad všeobecné lekárstvo alebo kardiológia. Zameriame sa aj na rozvoj dlhodobej, domácej a paliatívnej starostlivosti, respektíve psychického zdravia.

Prečítajte si tiež

Aké sú priority vášho programu, čo chcete v Trnavskom kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne nasledujúce roky venovať, prípadne na čo nadviazať?

Ponúkame overené riešenia a máme aj konkrétny plán, ako z nášho kraja urobiť ešte lepšie a krajšie miesto na život, vzdelávanie, podnikanie či oddych. Staviame na komplexnom prístupe k prosperite regiónu, aby žiadna oblasť nezaostávala.

Na prvom mieste je zdravotná a sociálna starostlivosť. Nové zdravotnícke stredisko v Trnave chceme rozšíriť do ďalších regiónov kraja, aby sme lepšie reagovali na nedostatok všeobecných lekárov či špecialistov. Máme rozpracované projekty na vytvorenie nových zariadení sociálnych služieb v Moravskom Svätom Jáne a na Dobrej Vode. Kapacity zariadení rozšírime v Galante, Šoporni aj v Skalici.

Pokračovať budeme v systematickej rekonštrukcii ciest a mostov, ako aj ich efektívnej údržbe. Medzi najväčšie projekty patrí dokončenia mostu v Hlohovci, modernizácia cesty medzi Hornými Orešanmi a Vrbovým, ako aj medzi Galantou a Veľkými Dvorníkmi, kde počítame aj s výstavbou obchvatov obcí.

Nadviažeme na rozvoj občianskeho a odborného vzdelávania.

Pri Obchodnej akadémii vo Veľkom Mederi už staviame nový internát a máme konkrétny plán napríklad na zveľadenie areálu školy v Rakoviciach, z ktorej urobíme centrum záhradníctva a ovocinárstva aj vďaka výstavbe nových skleníkov za milión eur. Pokračovať budeme vo výstavbe telocviční a vonkajších športovísk v Senici alebo Hlohovci. V Trnave vznikne športová akadémia pre mladé talenty.

Rozbiehame 10-miliónovú modernizáciu hvezdárne a planetária v Hlohovci a rekonštrukciu vzácneho vodného kolového mlyna v Tomášikove, pri ktorom vznikne nové návštevnícke centrum. V Galante postavíme prvú budovu verejnej knižnice po Nežnej revolúcii.

Aktívne budeme rozvíjať aj oblasti, v ktorých samosprávny kraj v minulosti prakticky nepôsobil, či už ide o podporu podnikania, inovácie, kreatívny priemysel alebo cestovný ruch. Na Letisku Piešťany vzniknú nové hangáre a obslužné budovy a ďalej sa budeme usilovať o jeho rozvoj ako vstupnej brány do širšieho regiónu, a to nielen pre kúpeľných turistov.

Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?

Kandidujem spolu s tímom podobne odhodlaných a motivovaných ľudí, pretože aj v tomto postupujem podľa motta Spolu tvoríme kraj.

Na jednej strane ide o 40 kandidátov na krajských poslancov, na ktorých sa zhodla desiatka politických demokratických a antifašistických strán a hnutí. Spoločná kandidátka je regionálne vyvážená. Sú na nej skúsení vicežupani a krajskí poslanci, ľudia so skúsenosťami z veľkej politiky, ako aj starostovia a obecní poslanci. Profesijne ide o pestrý mix kandidátov z oblasti obchodu, samosprávy či zdravotníctva.

Na strane druhej mám priazeň organizácií a osobností verejného života z oblasti sociálnej a zdravotnej starostlivosti, kultúry, vzdelávania, samosprávy a občianskej spoločnosti.

Kto kandiduje?

Okrem Viskupiča kandidujú v Trnavskom samosprávnom kraji na post predsedu Martin Beluský za ĽSNS, József Berényi za stranu Aliancia, Zdenko Čambal s podporou strán SNS a Smer-SD, nezávislý kandidát Martin Červenka s podporou strany Hlas-SD, nezávislý kandidát Roland Hakszer, Roman Chudý za stranu Život, Zdenko Rosina za Národnú koalíciu/Nezávislí kandidáti, kandidát Hnutia Občan Národ Spravodlivosť Ivan Stanovič a za Republiku Veronika Temňáková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM