Správy

KAM do vody? Tieto lokality v Trnavskom kraji sú vhodné na KÚPANIE

V Trnavskom kraji sú na kúpanie vhodné štyri prírodné vodné plochy. Ktoré to sú?

Ilustračný obrázok k článku KAM do vody? Tieto lokality v Trnavskom kraji sú vhodné na KÚPANIE
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Okrem umelých kúpalísk sa počas horúčav môžete schladiť aj v prírodných vodných plochách. Niekoľko možností nájdete aj v Trnavskom kraji.

Kvalitu vody na kúpanie každý týždeň počas sezóny monitorujú Regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Prečítajte si tiež

Vhodné na kúpanie v Trnavskom kraji sú Šulianske jazero, Štrkovisko Sekule, Štrkovisko Gbely Adamov a RO Kunovská priehrada Sobotište.

„Vody určené na kúpanie sú naše najvýznamnejšie a dlhodobo vyhovujúce prírodné vodné plochy (patria medzi chránené územia SR), ktoré sú využívané na rekreačné kúpanie a údaje o nich sú poskytované aj Európskej komisii a Európskej environmentálnej agentúre. Zaradenie prírodnej vodnej plochy do zoznamu VUK znamená, že lokalita sa klasifikuje aj podľa európskych požiadaviek,“ dodáva Úrad verejného zdravotníctva.

Na čo pozor pri vode?

„Pri kúpaní/plávaní nepite alkohol, nepreceňujte sily a kúpte sa len v zdravotne vyhovujúcej vode. Nevchádzajte do nej s otvorenými ranami, infekčným ochorením alebo horúčkou. Do vody vstupujte pomaly, aby ste sa vyhli teplotnému šoku,“ radí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Nikdy sa nekúpte na otvorených vodných plochách počas búrky, prípadne ak sa blíži. Hrozí zasiahnutie bleskom⚡️.

Nebezpečné sú aj skoky do vody. „Keď skáčete do vody, v ktorej nevidno dno, nepoznáte hĺbku, prípadne sa v nej môžu nachádzať rôzne predmety, riskujete ťažké úrazy až s fatálnymi následkami,“ pokračuje ÚVZ SR.

Pri malých deťoch nezabúdajte na bezpečnostné ochranné prvky ako sú rukávniky alebo vesta, a čo je najdôležitejšie – nespustite ich ani na sekundu z očí. „Malé dieťa sa môže utopiť aj v plytkej vode, a to ani nie za minútu. Topenie je rýchle a tiché,“ pripomína úrad.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM