Júlia Vargová Samospráva

Kam s odpadom? Skládka na Zavarskej onedlho nepostačí, radnica hľadá riešenie

Skládka odpadu v krátkom čase doslúži. Mesto hľadá riešenie, kam uskladniť odpad. Radnica už podnikla prvé kroky.

Ilustračný obrázok k článku Kam s odpadom? Skládka na Zavarskej onedlho nepostačí, radnica hľadá riešenie
8
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

V utorok, 19. marca sa mestskí poslanci stretli na prvom mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva Mesta Trnava. Schválili povolenie na spracovanie zmeny Územného plánu mesta. Zmena súvisí s riešením odpadového hospodárstva, konkrétne so skládkou komunálneho odpadu a jej nepostačujúcej kapacity.

Informovalo o tom mesto na svojom webe. „Skládka na Zavarskej je v prevádzke od roku 1998 a jej životnosť je naplánovaná na 28 rokov, teda do roku 2026, závisí to však aj od množstva odpadu, ktoré sa na ňu uloží,“ ozrejmuje radnica.

„Životnosť skládky je veľmi obmedzená. Hlavným dôvodom, prečo chceme zmeniť územný plán, je zabezpečiť dostatočnú priestorovú rezervu na riešenie, ktoré by pomohlo skvalitniť naše odpadové hospodárstvo,“ povedal primátor Trnavy Peter Bročka.

Zmena Územného plánu je reakciou na postupné napĺňanie skládky. Onedlho bude jej kapacita nedostatočná. „Navrhované územie má rozlohu zhruba 50 hektárov, celú plochu však nezaberie iba skládka, ale aj izolačný pás zelene a najmä zariadenia, pomocou ktorých sa bude v zmysle nových nariadení Európskej únie i nových trendov odpad zhodnocovať,“ vysvetľuje mesto. V hre sú pozemky v majetku Slovenského pozemkového fondu. Tie sa nachádzajú severne od súčasnej skládky. Ak by pozemky nestačili, bude nutné osloviť aj majiteľov priľahlých pozemkov.

Foto: ilustračné

Trnavská skládka odpadu
8
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM