Júlia Vargová Rôzne

Kam separovať nápojové kartóny? Po správnom vytriedení sú z nich nové produkty

Správne vytriedené nápojové kartóny slúžia na výrobu nových produktov. Z dvoch nápojových kartónov sa tak dá napríklad vyrobiť jeden meter štvorcový kuchynských utierok.

Ilustračný obrázok k článku Kam separovať nápojové kartóny? Po správnom vytriedení sú z nich nové produkty
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informuje mesto na svojom webe, vhodením odpadu do správneho kontajnera prispejeme k čistote svojho okolia. „Sklu patrí zelená, papieru modrá, plastom žltá, kovom červená a nápojovým kartónom oranžová farba,“ uvádza radnica.

Na mnohých miestach v Trnave však máme na separovanie k dispozícii len žlté a modré nádoby na odpad. V tom prípade treba tieto obaly vhodiť do žltého kontajnera na plasty.

„K nápojovým kartónom patria kartóny do mliečnych výrobkov, ovocných nápojov, vína či kávy. Nápojové kartóny je potrebné pred ich vyhodením vypláchnuť a zmenšiť ich objem napr. zošliapnutím. Nestlačený odpad v zberných nádobách zaberá veľa miesta, čo zvyšuje frekvenciu vývozov kontajnerov a v konečnom dôsledku sa vyváža vzduch,“ poskytuje stručný návod na separovanie nápojových kartónov mesto.

Tieto obaly nie sú vyrobené z jedného materiálu. Podľa informácií z mestskej stránky sú najčastejšie sú tvorené zo 75 % papiera, 20 % plastu a z 5 % hliníkovej fólie. Recyklovať ich môžeme dvoma spôsobmi. Mokrou cestou, pri ktorej sa máčaním oddeľuje papierová hmota od ostatných zložiek, alebo suchou formou, pričom sa zlisované nápojové kartóny drvia na malé fragmenty a následne lisujú.

„Nápojový kartón má teda po recyklácii široké využitie: stavebná izolácia, palety, noviny, zošity, lepenkové krabice, obaly na vajíčka, toaletný papier, kuchynské utierky,“ dodáva mesto a uvádza, že vďaka recyklácii je odpad opätovne využívaný na výrobu nových produktov. Z dvoch nápojových kartónov sa tak dá napríklad vyrobiť jeden meter štvorcový kuchynských utierok.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM