Správy

Kapacita zariadenia sociálnych služieb sa zvýši: Pripravujú nadstavbu za STOVKY tisíc eur

V jednom zo zariadení sociálnych služieb v Trnavskom kraji zvýšia kapacitu. Vytvoriť budú musieť novú nadstavbu.

Ilustračný obrázok k článku Kapacita zariadenia sociálnych služieb sa zvýši: Pripravujú nadstavbu za STOVKY tisíc eur
2
Galéria
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Zariadenie sociálnych služieb (ZSS) Zelený dom v Skalici, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK), rozšíri svoju kapacitu na 40 miest. Investícia je plánovaná vo výške 827-tisíc eur.

Maximálna kapacita

Zariadenie v Skalici funguje už 30 rokov. „Reagujúc na dopyt po poskytovaní sociálnej starostlivosti sme sa rozhodli rozšíriť kapacity prostredníctvom nadstavby budovy. Aj v kontexte očakávaného demografického vývoja priebežne investujeme do výstavby, rozširovania kapacít či modernizácie zariadení. Najväčšou plánovanou investíciou tohto druhu je výstavba zariadenia sociálnych služieb v Moravskom Svätom Jáne,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Samosprávny kraj nadstavbou Zeleného domu v Skalici zvýši jeho kapacitu na 40, čo je v zmysle legislatívy maximálny možný počet miest. Aktuálne prebieha proces prípravy projektovej dokumentácie. Vyhlásenie verejného obstarávania na zhotoviteľa stavebných prác sa predpokladá začiatkom budúceho roka.

Prečítajte si tiež

Kto môže byť klientom?

V zariadení aktuálne pracuje 38 zamestnancov. „Zariadenie poskytuje ambulantnú i pobytovú formu sociálnych služieb aktuálne pre 35 klientov. Klientmi môžu byť dospelí, ale aj deti, ktorým zároveň zabezpečujeme výchovu. Služby domova sociálnych služieb momentálne využíva 32 prijímateľov a v špecializovanom zariadení sú aktuálne traja klienti. Okrem našej prvoradej úlohy, ktorou je starostlivosť, sa snažíme o zvyšovanie kvality života klientov prostredníctvom rôznych krúžkov, aktivít a podujatí,“ doplnila riaditeľka zariadenia Beata Minďašová.

Kraj v predchádzajúcom období v zariadení vybudoval bezbariérový vstup, spojovacie chodby a zrekonštruoval rozvody zdravotno-technickej inštalácie.

O rozvoj sociálnej starostlivosti v Skalici sa samosprávny kraj pričinil aj sprostredkovaním eurofondového nenávratného finančného príspevku z Integrovaného operačného programu (IROP) vo výške 2,5 milióna eur pre občianske združenie Mikádo. V rámci projektu bolo rovnomenné neverejné zariadenie sociálnych služieb rozšírené o nové priestory, v ktorých je poskytovaná starostlivosť ľuďom s telesným, mentálnym a zrakovým znevýhodnením.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Vizualizácie: Zariadenie sociálnych služieb Zelený dom
2
Galéria
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM