Monika Hanigovská Rôzne

Keď ich zbadáte, viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Trnava nebola Trnavou

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je preň špecifické. A Trnava nie je výnimkou. Pozrite si 10 vecí, ktoré naše mesto vystihujú.

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Trnava nebola Trnavou
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Opevnenie

Trnava nemá hrad. Má však unikátne opevnenie, ktoré nemožno len tak jednoducho prehliadnuť. Obyvatelia sú hrdí na zachované múry z pálených tehál, pretože patria nielen medzi najstaršie stredoveké opevnenia slovenských miest, ale zaraďujú sa aj k najvýznamnejším pamiatkam svojho druhu v strednej Európe. Sú vhodným oporným bodom mnohých stretávok, piknikov a posedení. Svojou históriou a rozlohou dýchajú na obyvateľov mesta dodnes.

Kostolné zvony

Trnava je jedným z najdôležitejších centier rímskokatolíckej cirkvi v našej krajine. A na kostoly môžete naraziť v našom meste naozaj v hojnom počte. Okrem svojej historickej hodnoty sa Trnavčanom pripomínajú pravidelným vyzváňaním. Je pôsobivé počuť trnavské zvony takpovediac v akcii.

Futbal

Trnavčania sú verní fanúšikovia futbalu. Veď len na oficiálnej stránke známej sociálnej siete svieti vyše 15-tisíc ľudí, ktorí jej dali like. Mnohí Trnavčania verne stoja pri klube a hráčoch a to nielen v čase víťazstiev. Trnavský futbal patrí neodmysliteľne k mestu a zápasy nezriedka mávajú neopakovateľnú atmosféru.

Cukrovar

Nefunkčný cukrovar z 19. storočia stále láka domácich, turistov, fotografov, ale aj miestne firmy, ktoré v ňom našli obchodné priestory. Vysoký komín a výrobná hala „pózuje“ na mnohých panoramatických fotografiách. Je zapísanou kultúrnou pamiatkou a magnetom mnohých, ktorých dodnes fascinuje.

Mestská veža

Patrí k jedným z najdôležitejších renesančných pamiatok nášho mesta. Nachádza sa v okolí centrálnych ulíc. Mnohým domácim sa tak pripomína denne. Ponúka však aj krásny výhľad, preto je hojne navštevovaná Trnavčanmi i návštevníkmi nášho mesta. Celú Trnavu ľudia majú zrazu ako na dlani.

Súsošie Najsvätejšej trojice

Súsošie Najsvätejšej trojice sa nachádza v srdci mesta. Dielo Jána Krištofa Khiena z roku 1695 je obľúbeným miestom mnohých Trnavčanov aj napríklad končiacich vysokoškolákov. Počas promócií sa ocitá na množstve záberov čerstvých absolventov vysokých škôl a ich príbuzných.

Divadlo

Okrem toho, že Trnavčania môžu byť právom pyšní na budovu, ktorá sa považuje za najstaršiu zachovanú budovu tohto druhu na Slovensku, je divadlo centrom kultúry v meste. Na priečelí dodnes vidieť nápis: Isthanc aedem Thaliae po suit senatus ac popolus Tirnaviensis. Hovorí o tom, že tento dom Tálie postavil senát a obyvateľstvo Trnavy. Je stánkom hercov a divadelných predstavení. To prvé septembrové otvorí Malý princ už 13. septembra.

Historické uličky

V meste môžete naraziť na mnohé historické uličky. Sú pripomienkou bohatej histórie mesta. Lemujú meštianske domy, chrámy, cirkevné majetky, či napríklad parčíky. Trnavčania využívajú spletité historické ulice na vychádzky a relax na čerstvom vzduchu. Zvláštne čaro majú vo večerných hodinách, keď hra nočného svetla a tieňov vytvára zaujímavé romantické scenérie.

Pivo

Trnavčania sú hrdí na to, že mesto sa okrem svojej bohatej histórie môže popýšiť aj s približne 600-ročnou históriou varenia piva. Kráľ Žigmund daroval Trnavčanom v roku 1419 výsadu – variť a predávať pivo. Obyvatelia si ho však tajne varili už pred touto výsadou. Po výsade sme sa však oficiálne stali známym miestom v hornom Uhorsku, kde sa varil a predával zlatistý mok. A pivo sa v Trnave varí do dnešných dní.

Vodojem Emila Belluša

Stojí na okraji Trnavy, pri ceste na Piešťany. Napriek tejto lokalizácií patrí medzi charakteristické trnavské výjavy. Okrem svojej praktickej hodnoty sa pýši aj niečím naviac. Páči sa architektom po celom svete, ale aj domácim. Okrem toho, že zásobuje mesto, je architektonickým kusom. Trnavčania ho milujú najmä v noci. Svojím výrazným nočným modrým podsvietením dotvára atmosféru mesta. Medzi Trnavčanmi sa hovorí, že nám vodojem vidí až do obydlí.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

V OBRAZOCH: Zaujímavosti, ktoré vystihujú Trnavu
9
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM