Júlia Vargová Rôzne

Kedysi rarita, dnes bežná vec: V Trnavskej MHD vás odvezú dve ženy

Hoci majú ľudia toto povolanie zafixované výlučne ako mužské, na ženy autobusárky počuť len samé chvály. V Trnave vás zvezú rovno dve.

Ilustračný obrázok k článku Kedysi rarita, dnes bežná vec: V Trnavskej MHD vás odvezú dve ženy
2
Galéria
Zdroj: Arriva

Vraj šoférujú bezpečnejšie a ohľaduplnejšie. Vidieť za volantom autobusu ženu dnes nie je nič nezvyčajné. Dôkazom toho je aj 17 vodičiek autobusov spoločností Arriva na Slovensku. Aj ony dnes oslavujú Medzinárodný deň žien.

Tento dopravca má so zamestnávaním vodičiek na Slovensku dlhoročné skúsenosti. „Prvá žena – vodička autobusu začala voziť našich cestujúcich už v roku 2011 a odvtedy počet vodičiek narástol,“ hovorí Petra Helecz, riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností Arriva na Slovensku.

Najviac žien vozí cestujúcich v mestskej autobusovej doprave v Nitre, a to deväť. V Nových Zámkoch majú štyri vodičky, v Ružomberku a v Trnave za volantom autobusu pôsobia po dve ženské šoférky.

Pôvodné povolania týchto žien sú pritom veľmi rozdielne. Od výroby, cez administratívu, školstvo až po hotelierstvo. Mnohé si povolanie vodičky autobusu zvolili preto, lebo hľadali zmenu alebo si chceli splniť detský sen.

V niektorých prípadoch ide o rodinnú tradíciu, keď za volantom autobusu roky sedávali ich starí otcovia, otcovia alebo bratia. „Ženy si toto povolanie vyberajú najmä kvôli pozitívnemu vzťahu k šoférovaniu. Radi sa stretávajú s ľuďmi a často hovoria, že ich nebavila práca v kancelárii alebo za pultom. Ženy – vodičky sú medzi cestujúcimi obľúbené. Ľudia oceňujú ich plynulú jazdu, príjemné vystupovanie a empatiu najmä voči starším ľuďom a mamičkám s kočíkmi. Naše kolegyne si pochvaľujú ochotu a pomoc kolegov, ako aj príjemnú atmosféru v prevažne mužskom kolektíve,“ dodáva P. Helecz.

Foto: ilustračné

Ženy za volantom autobusu
2
Galéria
Zdroj: Arriva
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM