Monika Földešiová Kultúra

Koho má kraj oceniť? Určite to vy sami!

Obyvatelia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) môžu do 29. júna doručiť na Úrad TTSK návrhy na udelenie ocenení pre rok 2012. Krajská samospráva od svojho vzniku udeľuje čestné občianstvo, Cenu TTSK, pamätnú medailu a pamätný list predsedu vyššieho

Návrhy môžu predkladať združenia, inštitúcie, organizácie a občania Slovenskej republiky iba písomne a iba na to určenom formulári, ktorý sa nachádza na webovej stránke TTSK.
Od roku 2007 TTSK udelil čestné občianstvo devätnástim osobnostiam. Prvou bol známy vodohospodár Peter Danišovič, ktorý sa narodil v Bolerázi pri Trnave a jeho zrealizovaná časť vodného diela Gabčíkovo – Čunovo získala titul Stavba 20. storočia v kategórii vodohospodárske stavby. Ďalej to bol keramikár z Košolnej pri Trnave Ignác Bizmayer.
In memoriam putovalo čestné občianstvo sochárovi a medailérovi Wiliamovi Schifferovi, hudobným skladateľom Mikulášovi Schneiderovi Trnavskému, Gejzovi Dusíkovi zo Zavara, Karolovi Elbertovi z Trnavy, spisovateľovi Blahoslavovi Hečkovi, rodákovi zo Suchej nad Parnou, tiež básnikovi, Trnavčanovi Miroslavovi Válkovi, vedcovi a pedagógovi Jozefovi Čabelkovi, rodákovi z Holíča. Ocenenie udelili in memoriam aj zakladateľovi piešťanských kúpeľov Ľudovítovi Winterovi, skalickému rodákovi, lekárovi, slovenskému rodoľubovi Pavlovi Blahovi a biskupovi Pavlovi Jantauschovi, ktorý sa narodil vo Vrbovom.
Čestnou občiankou TTSK je aj herečka Mária Kráľovičová, pochádzajúca z obce Čáry na Záhorí, režisér Ján Zachar z Hlohovca, herec Štefan Kvietik, želivský opát Bronislav Ignác Kramár, rodák zo Slovenskej Novej Vsi pri Trnave, prezident Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Jozef Minárik z Radimova pri Skalici a rektor vysokej školy v Sládkovičove Karol Polák.
O aké mená bude rozšírený zoznam v roku 2012, záleží na návrhoch od občanov a v konečnom dôsledku na komisii, ktorá je pre tento účel menovaná.

tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM