Dominika Handzušová Správy

Kontroverzná stavba dostala zelenú: Spojovacia cesta v Kamenáči má stavebné povolenie

Vlny nevôle a kritiky so sebou priniesla výstavba cesty, ktorá má spojiť Kamennú cestu s obytnou zónou Kamenný mlyn. Viesť má totiž naprieč lesoparkom.

Ilustračný obrázok k článku Kontroverzná stavba dostala zelenú: Spojovacia cesta v Kamenáči má stavebné povolenie
Zdroj: Dnes24.sk

Miestna spojovacia komunikácia bude privádzať autá k navrhovanej obytnej zóne Kamenný mlyn v Trnave. Vzniknúť má nový chodník pre peších. Nový pre cyklistov v pláne v rámci tejto stavby nie je, v osobitných podmienkach je však doplnený aspoň bezpečný priechod.

Ako bude vyzerať?

„Komunikácia bude realizovaná v celkovej dĺžke cca 170 m, bude mať cementobetónový povrch, bude dvojpruhová, obojsmerná, smerovo nerozdelená,“ píše sa v charakteristike stavby v stavebnom povolení. Podľa neho bude celková šírka cesty 7,5 m, s polmetrovou prídlažbou po oboch krajniciach. V priamom smere má cesta ďalej pokračovať, no tento úsek bude povoľovaný až v samostatnom stavebnom konaní. Iná časť komunikácie, konkrétne jej odbočenie k navrhovanej obytnej zóne, už svoje povolenie má schválené.

Chodníky pre peších

Časť chodníka, ktorý je vedený popri ceste, bude vybúraná. Na vjazde sa vybuduje nový priechod pre chodcov riešený bezbariérovo. „Zapustený cestný obrubník, sklon priľahlej dlažby chodníka a kombinácia signálneho a varovného pásu dlažby pre nevidiacich a slabozrakých,“ opisuje bezbariérovosť popis stavby. Peší sa dočkajú aj nového chodníka, ktorý bude vybudovaný po pravej krajnici v smere od Kamennej cesty. Široký bude dva metre, povrch bude dlažobný. „Od zelene bude oddelený zapusteným parkovým obrubníkom, od cesty vyvýšeným cestným obrubníkom,“ uvádza sa v stavebnom povolení.

„Súčasťou realizácie komunikácie bude aj úprava časti jestvujúceho chodníka vedeného stredom lesoparku. Na komunikácii bude zrealizovaný spomaľovací prah pre autá, na chodníku bude použitá dlažba pre nevidiacich a slabozrakých, osadené budú oceľové stĺpiky pre zabránenie vjazdu áut do lesoparku,“ citujeme ďalej stavebné povolenie. Semafor, o ktorom sa pôvodne hovorilo, teda napokon nebude inštalovaný.

Cyklisti dostanú priechod

Popri Kamennej ceste vedie chodník pre peších, ktorý zároveň plní funkciu cyklochodníka. V osobitných podmienkach stavebného povolenia sa uvádza, že investor musí vybudovať v mieste pripojenia aj cyklopriechod. Vyznačený má byť vodorovným aj zvislým trvalým dopravným značením. O novom chodníku pre cyklistov sa ale v tejto oblasti v rámci spojovacej cesty neuvažuje.

Zeleň má aj pribudnúť

Ako už sme spomenuli, cesta má viesť skrz lesopark. Na tomto území platí I. stupeň územnej ochrany prírody a krajiny. Mesto Trnava vydalo súhlas na výrub drevín zasiahnutých výstavbou. Podmienkou však je náhradná výsadba. Samozrejmosťou má byť úprava približne dvojmetrového pásu na okrajoch spojovacej komunikácie. Tento má byť zatrávnený, s plynulým výškovým napojením na pôvodný terén. Podľa informácií zo stavebného povolenia námietky účastníkov konania neboli vznesené. Navyše je tu uvedený aj výrok Špeciálneho stavebného úradu: „v priebehu konania zistil, že uskutočnením stavby nie sú ohrozené záujmy spoločnosti.“ Stavba, ktorú mnohí Trnavčania už roky kritizujú, teda napokon napriek protestom dostala zelenú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM