Samospráva

Kraj spúšťa participatívny rozpočet: Na projekty poputuje štvrť milióna eur

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) spúšťa po druhýkrát projekt participatívneho rozpočtu.

Ilustračný obrázok k článku Kraj spúšťa participatívny rozpočet: Na projekty poputuje štvrť milióna eur
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Obyvatelia kraja, ako aj občianske združenia a neziskové organizácie budú môcť navrhovať a rozhodovať o tom, ktoré projekty sa v rámci participatívneho rozpočtu v roku 2020 budú realizovať. TTSK o tom informoval na webovej stránke.

Podporia komunitné projekty

Participatívny rozpočet je zameraný na podporu občianskeho aktivizmu obyvateľov a realizáciu občianskych a komunitných projektov.

„Cieľom je zapojiť verejnosť do rozhodovacích procesov kraja a podporiť budovanie krajskej identity. Podporiť koncept udržateľnej spoločnosti a inkluzívnych riešení smerujúcich k verejnému prospechu,“ uvádza sa vo zverejnenej výzve.

Trnavská župa v tejto súvislosti pripravila aj sériu verejných stretnutí po celom kraji.

Na nich plánuje potenciálnym záujemcom o realizáciu projektu poskytnúť všetky dostupné informácie, ako aj odporúčania, ako postupovať, aby splnili všetky podmienky na to, aby projekt bolo možné realizovať.

Suma zostala rovnaká

Celkovo TTSK pripravil 16 podujatí, prvé sa uskutoční 7. januára v Skalici, posledné je naplánované na 11. februára vo Veľkom Mederi. Bližšie informácie sú k dispozícii na webovej stránke tvorimekraj.sk.

Na rok 2020 vyčlenil kraj na projekt participatívneho rozpočtu rovnakú sumu ako v predchádzajúcom roku, a to 250 000 eur.

V roku 2019 sa do participatívneho rozpočtu zapojilo 89 projektov. Následne v elektronickom hlasovaní 17.463 hlasujúcich rozhodlo, že finančnú podporu dostalo 56 z nich vo všetkých siedmich okresoch kraja.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM