Samospráva

Kraj vyzýva jednotlivcov, školy i združenia: Hľadá sa Ekologický čin roka

Ekologický čin roka v Trnavskom kraji možno prihlásiť do konca februára. Pre víťazov pripravil kraj odmeny.

Ilustračný obrázok k článku Kraj vyzýva jednotlivcov, školy i združenia: Hľadá sa Ekologický čin roka
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Aktivity na budovanie environmentálneho povedomia verejnosti a na podporu zachovania biodiverzity podporuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK) súťažou Ekologický čin roka.

Aj za rok 2018 možno prihlásiť projekty, ktoré majú podiel na skvalitňovaní životného prostredia. Uzávierka je 28. februára.

„Rovnako ako v predchádzajúcich ročníkoch sa súťaže môžu zúčastniť jednotlivci, kolektívy škôl, samosprávy a záujmové združenia,“ informoval Jaroslav Vacek z úseku komunikácie TTSK.

Najlepších odmenia

Za ekologický čin možno považovať aktivity ako dokumentácia a likvidácia neriadených skládok odpadov v katastroch obcí a miest, zavedenie separovaného zberu na školách, výsadba zelene, záchrana alebo dokumentácia cenného biotopu, využitie obnoviteľných zdrojov energie, práca s mládežou v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia či organizovanie súťaží s environmentálnou tematikou a podobne.

Víťazný projekt získa odmenu 1200 eur, druhý 800 eur a tretie miesto je dotované sumou 500 eur. Hodnotenými kritériami budú význam aktivity pre životné prostredie, jej výchovný a osvetový efekt, a tiež počet zapojených účastníkov projektu.

Minuloroční víťazi

Súťaž vznikla v roku 2011 pri príležitosti 39. výročia Svetového dňa životného prostredia. Odvtedy sa do nej prihlásilo niekoľko desiatok projektov zo všetkých regiónov TTSK.

Za rok 2017 bol ocenený projekt Mestskej polície v Seredi s názvom Myslíme logicky – žijeme ekologicky, tiež projekt dobrovoľníckej skupiny Dobrovoľný Občasný Zber Odpadkov Rukami (DOZOR) z Hlohovca a Obchodná akadémia vo Veľkom Mederi, ktorá je už niekoľko rokov zapojená do programu Zelená škola.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM