Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Krásne kvety lákajú do Dolnej Krupej: Kaštieľ sa stane dejiskom Slávnosti ruží

Návštevníci podujatia budú môcť počas dvoch dní hlasovať v ankete o najkrajšiu ružu. Na pláne je program ku dňu detí i lákavé vystúpenia.

Ilustračný obrázok k článku Krásne kvety lákajú do Dolnej Krupej: Kaštieľ sa stane dejiskom Slávnosti ruží
23
Galéria
Zdroj: TASR

Občianske združenie Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej v spolupráci so Slovenským národným múzeom – Hudobným múzeom organizuje toto úspešné podujatie už dvanásty raz. Všetko odštartuje v sobotu 1. júna o 13:00. slávnostným otvorením. Na pláne je vystúpenie chrámového zboru Smolenice, prehliadka kaštieľa a záhonov ruží s lektorským výkladom i koncert cimbalovej muziky Juránečka a nočné predstavenie Záhoráckého divadla.

Nasledujúci deň, v nedeľu 2. júna je pre návštevníkov taktiež pripravený bohatý program. Bude aj sv. omša a okrem krásnych ruží a priestorov kaštieľa si budú môcť pozrieť rodinnú hrobku rodiny Brunsvikovcov či navštíviť Mauzóleum rodiny Chotekovcov. Na nádvorí kaštieľa vystúpi Detský folklórny súbor Trnavček a slávnostné vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu ružu je na pláne o 17:00.

Milovníci flóry si prídu na svoje. Voľná prehliadka výstavy ruží bude možná v sobotu od 14:00 do 18:00 a v nedeľu od 9:00 do 18:00.

Okrem bohatého programu v kaštieli nájdete stále expozície miestneho múzea, a to Významné osobnosti v ženskej línii šľachtických rodov Brunsvik – Chotek, Kaštieľ dolná Krupá a jeho sedem divov a Pamätník Ludviga van Beethovena. Organizátori nezabudli ani na najmenších, keďže prvé júnové dni spravidla patria práve im. Ku Dňu detí je v sobotu pripravený program Rozprávka v parku.

Múzeum kaštieľa Dolná Krupá je súčasťou XI. Ročníka podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad.

Jeho cieľom je netradičným spôsobom prezentovať pamiatky záhradnej krajinnej tvorby a zapájať ľudí do aktívnej obnovy a ochrany ich hodnôt. Tradičný deň otvorených dverí organizuje aj miestne medovinárstvo v sobotu od 13:00 do 20:00. Návštevníci budú môcť ochutnať rôzne druhy medovín, vrátane medoviny z lupeňov ruží, ktorá milovníkov tohto chutného moku prenesie v čase do minulosti, do ružových záhrad grófky Márie Chotekovej. V areáli sa predvedú aj šikovní remeselníci, drotár, rezbár, košikár, medovnikár či aranžér. Milovníci nádherných kvetov si budú môcť ruže aj zakúpiť a veľkým lákadlom podujatia je i romantická prechádzka historickým parkom.

Foto: ilustračné

Vychutnajte si pohľad na nádherné kvety v prostredí kaštieľa. Vo fotogalérii prinášame fotografie z predchádzajúcich ročníkov podujatia.

Slávnosť ruží v Dolnej Krupej
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM