Monika Hanigovská Správy

Krásne zážitky na bicykloch: 4 tipy na zaujímavé cyklotrasy v okolí Trnavy

Okolie Trnavy ponúka niekoľko zaujímavých cyklotrás, kde si môžete veľmi pekne vyvetrať hlavu. Nechajte sa inšpirovať našimi štyrmi tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Krásne zážitky na bicykloch: 4 tipy na zaujímavé cyklotrasy v okolí Trnavy
Zdroj: Dnes24.sk

Cesta do Dobrej Vody

Malokarpatský cykloklub nám odporučil trasu, ktorá je zárukou mnohých zaujímavostí a krásneho relaxu. Trasa: Trnava – smer Kopánka – Špačince – Dolné Dubové – Katlovce – Dechtice – Dobrá Voda – a spať sa vám postará o zážitky aj oddych.

Ponúka niekoľko zaujímavých atrakcií. „Možnosť občerstvenia v Dechticiach pri prameni pitnej vody, obed v reštaurácii na Dobrej Vode, možnosť prehliadky hradu Dobrá Voda,“ vyratúva Igor Naništ, predseda Malokarpatského cykloklubu. Jedných dychom však dodáva, že zaujímavostí je na tejto trase ešte viac.

Začiatočným bodom je známa trnavská Kopánka. Potom treba vyraziť smerom na Špačince. Práve táto cesta vám môže preveriť kondíciu. „Zo začiatku je to rovina, ak fúka vietor oproti, nie je to nič moc, ale za Špačincami sa trasa začína „vlniť“ a preverí schopnosti jazdy do kopca,“ hovorí Naništa. Ďalej treba pokračovať po ceste cez dediny Dolné Dubové, Katlovce a Dechtice.

V Dechticiach si užijete krásnu zelenú scenériu. „Po prestávke v Dechticiach trasa vedie mierne do kopca v tesnom objatí lesných krás. Ak máte dosť času, dá sa ešte cca po 2 km odbočiť vľavo na Planinku – okolo plničky minerálnej vody a starej továrne sa čoskoro dostanete do obce Dobrá Voda až ku kostolu, kde je po pravej ruke miestna reštaurácia. Tu je možnosť sa občerstviť a najesť,“ uviedol Naništ.

Prestávku môžete vyžiť na navštívenie miestneho cintorína, kde odpočíva známy básnik a kňaz Ján Hollý. V prípade, že ste vo veľkom časovom pluse, využite zvyšný čas aj na spoznanie pamätnej izby Jána Hollého. Odtiaľ treba pokračovať na hrad Dobrá Voda. Zrúcanina ponúka svojim hosťom pekný výhľad. Naspäť si už možno oddýchnete. „Cesta spať do Trnavy je už o „trocha“ jednoduchšia – profil trate je už mierne z „kopca“ a keď fukne vietor do chrbta, tak sa dá návrat zrealizovať v slušnom čase,“ dodá na záver. Výletom si zabicyklujete asi 60 km, náročnosť úseku hodnotí predseda cykloklubu ako stredne náročnú.

Nenáročná cyklotrasa v znamení mlyna

Nenáročná cyklotrasa je vhodná na správne vyvetranie hlavy, bez zvýšenej telesnej náročnosti. V severnom obchvate sa hneď vydajte smerom na Malženice. Vodítkom bude pre každého cyklistu letisko, nachádzajúce sa po pravej ruke. V Malženiciach sa veziete stále po hlavnej ceste, potom zahneme na smer Jaslovské Bohunice.

Trasa zavedie cyklistov do obce, ktorá sa môže aj dnes popýšiť pekne zachovaným pozostatkom mlyna. Tu sa môžete nielen vizuálne nasýtiť tichým a romantickým okolitým výhľadom, ale aj načerpať silu pri obednej sieste. Cyklotrasa je nenáročná, vhodná aj pre začiatočníkov.

Zapotíte sa aj oddýchnete

Neďaleká 30 km trasa ponúka skvelý relax. Nasadnite na bicykel a pustite sa smerom cez Kamenný mlyn na Biely Kostol aj Ružindol. Pred Borovou sa zapotíte, stojí tu totiž kopec. Precvičíte si tak svoje svaly. Obec Borová však ponúka relaxačnú nenáročnú trasu, bicyklista sa si môže oddýchnuť, pretože sa zvezie sa už len kopcom.

Po prestávke by mali vaše dvojkolesové tátoše odbočiť smerom na Košolnú. Ďalšiu prestávku si vychutnáte pri vodnej nádrži v Suchej nad Parnou. Cestou späť však zažijete malé adrenalínové dobrodružstvo. Svoj zrak zamerajte na Zvončín, následne odbočte od obecného úradu. Odtiaľ prejdite okolo družstva a na asfaltku. Čoskoro sa ukáže veľká ohrada s levmi. Po tomto zážitku prejdete zarovno niekoľko metrov súbežne s poľnou cestou, tá sa tiahne súbežne s hlavnou cestou, ktorá smeruje do Trnavy.

Pre milovníkov histórie

Milujete históriu a zámky? Práve pre vás je určená trasa: Trnava – Šelpice – Boleráz – Smolenice – Jahodník. Cyklovýlet ponúka výhľad ako z rozprávky. Záverečnou bodkou bude príjemné schladenie.

Začiatočným bodom je bývalý cukrovar, odtiaľ je výborným ťahákom správneho smeru samotný tok Trnávky, bicyklujete ďalej po Trstínskej ceste až na samotný koniec mesta. Neminiete odbočku do Bohdanoviec nad Trnavou a Šelpice. V Bolerázi sa prebicyklujete do časti Klčovany. Záchytným bodom budú dva miestne kostoly, tam zabočíte doľava a dáte sa na cestu do Smoleníc.

Cesta privedie svojich návštevníkov až ku krásnemu výhľadu na Smolenický hrad. Vaše oči potešiť môžete ďalej neďalekým pôvodným renesančným kostolíkom, či archeologickou lokalitou Molpír. Fyzicky zdatnejší si môžu zabicyklovať do Jahodníka a spojiť tak cyklotrasu s návštevou jaskyne Driny, ktorá je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku a súčasne je jednou z hlavných turistických atrakcií Malých Karpát.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM