Lucia Lauková Správy

Kuriozita z Trnavy: Vedľa nemocnice postavili CIRKUS! Je to neetické, reagujú lekári

Cirkus pod oknami fakultnej nemocnice. Takýto kuriózny prípad riešia v Trnave. Zakázať prevádzku nemôžu. Cirkus je na súkromnom pozemku.

Ilustračný obrázok k článku Kuriozita z Trnavy: Vedľa nemocnice postavili CIRKUS! Je to neetické, reagujú lekári
Zdroj: Fakultná nemocnica Trnava

Pri Fakultnej nemocnici (FN) Trnava sa rozložil cirkus. Na mieste má byť do nedele 1. októbra. FN Trnava vo svojom stanovisku uviedla, že nesúhlasí s prevádzkou cirkusu v bezprostrednej blízkosti budov nemocnice.

„Takáto prevádzka cirkusu v blízkosti hospitalizovaných pacientov je z pohľadu nemocnice neetická, pretože je potrebné dbať na kľudový režim pacientov a novorodencov,“ uvádza nemocnica.

Vedenie nemocnice situáciu riešilo aj s kompetentnými orgánmi. Tie však podľa nemocnice nemajú v kompetencii zákaz prevádzky cirkusu.

Prečítajte si tiež

Hluk aj možný zápach

Nemocnica vidí v prevádzke cirkusu aj ďalšie prekážky, ktorými môže byť zápach zo zvierat, zvýšenie hlučnosti, zhoršenie dopravnej a parkovacej situácie.

„Nemocnica nemá dosah na zákaz prevádzky cirkusu, nakoľko ide o súkromný pozemok spoločnosti Istrofinal. Vedenie FN Trnava sa snažilo racionálnym spôsobom vyriešiť situáciu, aby pri nemocnici nebola spustená prevádzka cirkusu. Komunikácia prebehla so zainteresovanými stranami, ako aj s prevádzkarom cirkusu,“ priblížilo vedenie nemocnice.

Zakázať cirkus nemôžu

K racionálnemu riešeniu však nedospeli. „Vedenie FN Trnava riešilo tento problém aj v rámci legislatívnych noriem, avšak neexistuje žiadna právna norma, ktorá by zakázala prevádzku cirkusu v bezprostrednej blízkosti nemocnice na súkromnom pozemku,“ pokračuje nemocnica.

„Vedenie FN Trnava sa obrátilo na orgány štátnej správy, ako aj samosprávy. Celú situáciu komunikovalo s mestom Trnava, Mestskou políciou Trnava, Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trnave, Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR, ako aj s Ministerstvom zdravotníctva. Ako sme vyššie spomínali, ani jeden orgán nemá v kompetencii obmedzenie prevádzky cirkusu. Z nášho pohľadu je veľmi smutné, že za vidinou finančného zisku sa neberie do úvahy etická stránka, záujem pacientov a poslanie nemocnice,“ konštatuje FN v Trnave.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

‼️🎪VEDENIE FN TRNAVA NESÚHLASÍ S PREVÁDZKOU CIRKUSU PRI NEMOCNICI🎪‼️ FN Trnava nesúhlasí s prevádzkou cirkusu na...

Posted by Fakultná nemocnica Trnava on Tuesday, September 26, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM