Júlia Vargová Rôzne

Legenda o malebnej obci: Ako vznikli Smolenice?

Obec počas svojej existencie vystriedala niekoľko názvov. Historické pramene i legendy zhodne poukazujú na smoliarov, výrobcov smoly.

Ilustračný obrázok k článku Legenda o malebnej obci: Ako vznikli Smolenice?
8
Galéria
Zdroj: TASR

Legenda o vzniku samotnej obce hovorí o smoliarovi, ktorý na voze viezol smolu hlbokým lesom. Ako tak šiel po lesnej ceste, vyskočil pred neho nádherný jeleň, na ktorého práve poľovali páni. Ten voz prevrátil a smola sa rozliala po okolí. Smoliar mal smolu, v prenesenom význame i reálne všade vôkol. Zmohol sa len na jediný výkrik: „smole nic!“

Miesto, kde sa to stalo, ľudia začali nazývať Smolenicami. Páni smoliara prijali do svojich služieb a spravili z neho strážcu okolitých lesov. Za škodu mu zaplatili a postavili mu na mieste domček. K jeho domu postupne pribúdali ďalšie, až kým na mieste vznikli Smolenice, ako ich poznáme dnes.

Názov Smoleníc je opradený legendami, no pod vznik obce sa s určitosťou podpísala jej výhodná poloha. Jednoduchá prístupnosť a úrodnosť tejto lokality umožnili jej osídlenie už v staršej kamennej dobe. Asi v šiestom storočí existovalo na vrchu Molpír veľké keltské hradisko a neskôr aj veľkomoravská osada. Prvá písomná zmienka o existencii obce Smolenice však pochádza z polovice 13. storočia. O storočie neskôr sa nad obcou vztýčil hrad.

Smolenice boli počas svojej existencie nositeľom mnohých pomenovaní. „Obec je doložená z roku 1256 ako Solumus, Somolia, Zamalya, neskôr ako Zumula (1291), Sumulya (1330), Lewstors (1390), Somolya (1398), Smolenicze (1416), Zmolian (1440), Zomolyan (1465), Smolenicze (1773), Smolenice (1786); po maďarsky Szomolány; po nemecky Smolenitz, Schmolnitz,“ uvádza portál e-obce.sk. Názvy obce boli počas jej histórie rôzne, zachované premene sa však po väčšine zhodujú. Samotný názov, Smolenice, pravdepodobne súvisí s pomenovaním osady ľudí bývajúcich v lese, kde sa zbierala smola.

Foto: ilustračné

Smolenický zámok
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM