Zuzana Vajayová Rôzne

Lekári chcú sami prevádzkovať pohotovosť, nemocnica s ňou končí

Trnavskí lekári budú pravdepodobne od júla sami prevádzkovať tamojšiu lekársku pohotovosť. K tomuto dátumu sa totiž Fakultná nemocnica (FN) po viac ako roku rozhodla zložiť licenciu poskytovateľa lekárskej služby prvej pomoci.

Ak by sa nenašiel iný subjekt, tak, ako ona nahradila v roku 2010 predchád­zajúceho, nie je vylúčené, že pacienti by uprostred leta narazili na zamknuté dvere ambulancie.

Preto v týchto dňoch lekári zo spádového regiónu nemocnice rokujú o založení vlastnej neziskovej organizácie (n.o.). Majú záujem pokračovať v poskytovaní služieb detskej i pohotovosti pre dospelých v rovnakých priestoroch areálu FN. „Participovať v neziskovke chce viac ako polovica tých lekárov, ktorí pravidelne slúžia na pohotovosti. S ostatnými by sme spolupracovali na základe zmluvy, " uviedol pre TASR člen prípravného výboru n.o., pediater Mário Moro. Povedal, že prvým krokom je potreba získania povolenia, ktoré udeľuje Trnavský samosprávny kraj. Druhým je rokovanie zástupcov n.o. s vedením nemocnice o nájomných podmienkach. "Chceme zostať v priestoroch, kam sú pacienti zvyknutí chodiť. Ďalšou možnosťou je Mestská poliklinika,“ informoval Moro. Dodal, že zmenu poskytovateľa by v prípade dohody nemal pacient postrehnúť.

Po určenej dobe zhodnotia členovia združenia efektivitu projektu a rozhodnú o jeho pokračovaní alebo ukončení. Podľa Mora je takýto lekársky zámer na Slovensku zatiaľ ojedinelý, sám vie maximálne o dvoch-troch prípadoch, kedy ide pohotovosť v réžii lekárov.

V bežnej prevádzke pohotovosti lekársku pomoc v Trnave vyhľadá počas jednej služby okolo päťdesiat chorých.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM